Jul na tržištu rada

(Last Updated On: September 1, 2015)

Prema poslednjim podacima, na posao se, na tržištu rada, u proseku, čeka 3,9 godina. U julu je duže od godinu dana posao tražilo 496.234 lica ili 67,1 odsto, što se smatra dugoročnom nezaposlenošću. Na spisku onih koji su tražili posao u julu bilo je 185.948 imena, za 8,1 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine.

U Srbiji je u julu 2015. godine bilo zvanično zaposleno 1,734.585 ljudi, što je za 111.268 više nego u istom mesecu prošle godine, podaci su Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Evo i podataka koji su profili traženi u prethodnom periodu.

Diplomirani farmaceuti, lekari, profesori, inženjeri… 

Najbrže se zapošljavaju oni koji traže posao sa fakultetskom diplomom. Najviše se traže, diplomirani farmaceuti, lekari – specijalisti ginekologije i akušerstva, interne medicine, oftalmologije, pedijatrije, epidemiologije, radioterapije i drugih specijalnosti. Zatim biohemičari, matematičari, profesori nemačkog, italijanskog, francuskog, srpskog jezika, fizike, hemije, tehnike i informatike. Brzo se zapošljavaju i inženjeri elektrotehnike, naročito elektromehanike i računarske tehnike, mašinski inženjeri – konstruktori, diplomirani građevinski inženjer sa licencom „415”…

… ali i zavarivači, automehaničari, knjigovođe…

Od zanatlija i srednjoškolaca, kao i prethodnih godina, do posla najlakše dolaze zavarivači, automehaničari i mehaničari nekih specijalnosti, knjigovođe, računovođe, operateri na CNC mašinama, odnosno kompjuterizovanim mašinama. Zatim zanimanja vezana za negu starih, kao i zdravstvene negovateljice, medicinske sestre – instrumentarke, kozmetičari, kuvari, elektrotehničari elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, tehničari mehatronike, tehničari za biotehnologiju, tehničari za kompjutersko upravljanje i za obezbeđenja. Naročito ako imaju radno iskustvo.

Neka zanimanja se traže retko, a neka – nikako

Do posla najteže dolaze profili iz oblasti tekstila i kožarstva, i to pomoćnik prelca, prelac, krojač tekstila, tkač, obrađivač kože i krzna… Malo je prilika za servisne mašinske tehničare, za poljoprivredne mašine, za tekstilne mašine, metalostrugare, rukovaoce poljoprivrednim mašinama, auto-limare, auto-mehaničare, voćarsko-vinogradarske tehničare, poljoprivredne tehničare za proizvodnju bilja, tehničare drvoprerađivačke tehnologije, tehničare prerade drveta u strugari, tehničare ozelenjavanja naselja i uređenja predela, tehničare uzgoja šuma…

Retko se traže daktilografi, birotehničari, pravni tehničari, kao i maturant gimnazije, nastavnici razredne nastave šestog stepena.

U 2013. godini u Nacionalnoj službi za zapošljavanje nijedan poslodavac nije prijavio potrebu za veterinarskim laborantom, kino-operaterom, agroekonomskim tehničarom, povrtarom, pčelarom, rudarom, galvanizerom, graverom ili avio­limarom.

Izvor: Gde investirati