Izveštaj Evropske Komisije za Crnu Goru i državljanstvo

(Last Updated On: )

Evropska komisija objavila je izveštaje za 2022. godinu za šest država Zapadnog Balkana i Tursku. Ovde predstavljamo ključne nalaze u državnom izveštaju o Crnoj Gori.

Što se tiče klastera spoljnih odnosa, Crna Gora je privremeno zatvorila Poglavlje 30 i mora ispuniti jedinstveno merilo za zatvaranje poglavlja 31. Crna Gora nastavlja punu usklađenost sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere EU nakon ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu. Takođe koordinira svoje stavove sa stavovima EU, uključujući i STO i održava dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama. Zabeležen je napredak u usvajanju Zakona o kontroli izvoza robe dvostruke namene, u skladu sa pravnim tekovinama EU, i ratifikaciji Dodatnog protokola 6 Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). Nacije su u potpunosti konvergentne sa stavom koji zauzimaju EU i njene države članice. U oblasti migracija, Crna Gora je potpisala plan saradnje sa Evropskom kancelarijom za podršku azilu (sada Agencija EU za azil) i pridružila se Evropskoj migrantskoj mreži, EU mreže stručnjaka za migracije i azil, kao članica posmatrača. Vreme obrade zahteva za azil je skraćeno. Vizna politika Crne Gore nije u potpunosti usklađena sa politikom EU i Crna Gora još uvek nije prekinula svoj program državljanstva investitora, uprkos prethodnim preporukama i obavezama. Crna Gora je partner Zapadnog Balkana u kojem je srazmerno najveći broj ukrajinskih državljana koji su pobegli od rata. Usvojila je odluku kojom se daje jednogodišnja privremena zaštita ljudima koji beže iz Ukrajine, prema kojoj se do sada prijavilo više od 5 552 Ukrajinaca, uglavnom žena i dece.

Niko Laković, izvršni direktor i partner u kompaniji „Montenegro Sotheby’s International Realty“ i ekspert za nekretnine u Crnoj Gori, komentariše:

“Mišljenja smo da je program ekonomskog državljanstva, koncipiran na ovim principima, gdje klijent kupuje nepokretnost u novim hotelima od 5* i 4*, a gdje due diligence rade prvoklasne svjetske kompanije i gdje je na minumum smanjena mogućnost da pasoš dobije bilo ko sa kriminalnom pozadinom, donosi sjajne benefite, posebno za sjeverni dio države, gdje se ti hoteli vjerovatno ne bi izgradili za narednih 50 godina, i postavlja sjever na mapu ski destinacija regiona, što bez ozbiljnih hotelskih kapaciteta ne bi mogli biti. Ne pominjemo ovdje značajne finansijske efekte za budžet, kao ni biznise koje će određeni broj tih ljudi ovdje donijeti, već samo otvaranje novih hotela i privlačenje novih hotelskih brendova čemu kao turistička destinacija vrlo težimo. Program svakako treba nastaviti kako bi dovršili postojeće, a i razvili nove projekte.”