Izuzetan uspeh srpskih naučnika

(Last Updated On: )

H2020Po prvi put u istoriji srpske nauke, Evropski istraživački savet (European Research Council, ERC) uvrstio je jedan naučni projekat iz naše zemlje među najizvrsnije istraživačke poduhvate u Evropi.

Sofija SNaime, naša naučnica Sofija Stefanović i njen tim iz Laboratorije za bioarheologiju, pri Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu osvojili su grant Evropskog israživačkog saveta. Oni su dobili finansiranje za projekat BIRTH koji se bavi porođajima, majkama i bebama, odnosno evolucijom plodnosti koja se dogodila u praistoriji, u periodu neolita, od 10.000 do 5.000 godina pre nove ere na Balkanu.

Sofija Stefanović i njen tim ispitaju nalaze ljudskih zuba iz praistorijskog perioda i proučavanjem takozvanih inkrementnih linija u zubnom cementu (od kojih svaka odgovara jednoj godini života) nailaze na one koje su tamne, zadebljane i mineralizovane jer, prema kliničkim studijama, takve linije ukazuju na trudnoću. Analizom ovih linija, oni će dobiti statistiku porođaja kod neolitskih žena i tako utvrditi zašto se ljudska populacija u ovom dobu umnogostručila.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić potpisao je 1. jula u Briselu sporazum o pridruživanju Horizontu 2020 koji omogućava naučnicima iz Srbije pristup naučnim fondovima Evropske unije. Evropski istraživački savet, koji je deo Horizonta 2020 postoji od 2007. godine i raspolaže budžetom od 13 milijardi evra. Kroz Savet se finansiraju isključivo pionirske ideje koje otvaraju nova istraživačka polja i uvode inovativne pristupe istraživanja u nauku.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja čestita timu iz Laboratorije za bioarheologiju na ovom izuzetnom uspehu.