Za par dolara do šifre

(Last Updated On: July 11, 2018)

Bezbednost na globalnoj mreži još jednom je tema, posle otkrića da se na “tamnoj strani interneta” za samo nekoliko dolara može kupiti pristup američkim javnim ustanovama.

Do podataka je došla jedna od najvećih globalnih kompanija koja se bavi razvojem softvera za zaštitu – McAfee. Iz ove firme poručuju da su hakeri u posedu ogromnog broja lozinki, da ih jednostavno razmenjuju i da je samo pitanje kada će ih i u kom obliku zloupotrebiti.

Kako je do ovoga došlo?

Pre svega, krivi su odgovorni u vladinim i drugim javnim ustanovama koji nisu odabrali bezbedne šifre, u skladu sa preporukama. Dalje, oni su uglavnom koristili Microsoft Remote Desktop opciju kako bi se povezali na udaljene računare, pod Windows operativnim sistemom. Sledeće mesto gde su provale izvršene su Internet of Things uređaji, kojih su sve puniji domovi, kancelarije, ulice… širom razvijenog sveta.

Na “dark web-u” prodaju se konekcije, uz korišćenje različitih varijanti Windows-a – od XP do “Desetke”, a najčešći serveri su Windows 2008 i Windows 2012. Hakeri, ukoliko kupe konekcije po ceni od 3 do 19 dolara, dobijaju pristup vladinim ustanovama, zdravstvenim institucijama, uključujući čak i prodavnice za nabavku medicinske opreme, aerodromima…

Kada se jednom uloguju na udaljeni sistem, hakeri mogu da urade sve što požele, da naprave enkripciju fajlova na računarima, na primer, i ucenjuju ustanovu ili kompaniju sve dok je potpuno ne unište. Sa računara na koji su ušli oni mogu da saznaju poslovne tajne, da šalju spam poruke, čak i rudare kriptovalute.

U vezi sa svim navedenim iz McAfee-ja savetuju još jednom da kompanije provere svoja “digitalna vrata i prozore” i dobro ih osiguraju, a na udaljene konekcije i bezbednost obavljanja posla na ovaj način bi posebno trebalo obratiti pažnju.