Poslovni sajt – prvo mobilni

(Last Updated On: December 18, 2020)

„Prvo mobilni“ – poruka je koja stiže iz stručnih krugova svima koji ovih dana postavljaju na internet svoj poslovni sajt. Više od polovine ukupnog internet saobraćaja trenutno se odvija putem mobilnih uređaja, a očekuje se da taj udeo i dalje raste.

Agencije koje se bave veb dizajnom usvojile su preporuke, pa naručiocima najpre pokažu prototip sajta na mobilnom telefonu. Najvažnije je da se tu ispravi ono što je neophodno, a tek potom se proverava kako prezentacija izgleda na desktop računarima.

Ukoliko ste planirali, dakle, da svoj sajt redizajnirate, ili postavite novi, poslušajte nekoliko saveta.

Na mobilnim uređajima je manje prostora, pa je potrebno sve pojednostaviti – od rasporeda do sadržaja. Fokusirajte se na ono što je zaista najvažnije i učinite ga lako dostupnim. Imajte u vidu da korisnici pretražuju sajt dodirom po ekranu – mnogi posetioci nemaju dovoljno strpljenja i uvežbanosti, pa odustaju ako zbog nepreciznosti dodira otvore sadržaj koji nisu želeli. Najviše obratite pažnju na polja u koja, eventualno, treba uneti podatke. Linije sajta treba da budu čiste i jasne, sa dovoljno margina i belina. Ako koristite kolone, neka ih bude maksimalno dve.

Slične preporuke odnose se i na grafiku, koja treba da bude optimizovana za brzo učitavanje, jasna, dobrog kontrasta. Razmislite i o minimalizmu, kao i o „dark mode“ opciji.

Svako dugme koje poziva na akciju i komunikaciju sa posetiocem trebalo bi da bude vizuelno istaknuto, čisto i prepoznatljivo, lako uočljivo na malom ekranu. Posetilac ne bi trebalo da skroluje i traži dugme, ili ima dilemu da li je link na tekstu, fotografiji, nekom drugom mestu.

Vaši kontakt podaci takođe treba da budu na istaknutom mestu. Na velikom broju desktop prezentacija adresa, e-mail, telefon… nalaze se na samom dnu stranice. Vaš primarni cilj je da omogućite uspostavljanje kontakta osobi koja koristi mobilni telefon i želi da stigne do vas.

Za agencije koje se bave veb dizajnom savet je da do maksimuma podignu brzinu učitavanja sajta. Oni će znati koje programe i alate treba da koriste da bi smanjili zastoje koji su na mobilnim verzijama još problematičniji nego na desktop varijantama sajta.