Posao u Crnoj Gori

(Last Updated On: September 25, 2020)

Ako ste zainteresovani za sezonski posao u inostranstvu, pa i u Crnoj Gori, evo aktuelnih podataka.

Poslodavci u Crnoj Gori su u ovoj godini Zavodu za zapošljavanje prijavili 20.015 slobodnih radnih mesta, od čega je 18.316 pozicija na određeno radno vreme.

Više od polovine, oko 60 odsto, odnosi se na primorske opštine. Najviše slobodnih radnih mesta oglašeno je u turizmu i ugostiteljstvu, administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima i trgovini na veliko i malo, pišu Vikend novine.

Kao što im i sam naziv govori sezonski poslovi podrazumevaju uglavnom radni angažman u toku sezone, pa je samim tim i njihovo trajanje vremenski ograničeno.

“Ipak, iz iskustva u radu sa nezaposlenim i poslodavcima znamo da značajan broj radnika ostane da radi i nakon završetka sezone, a nemali broj i zaključi ugovor o radu na neodređeno. Poznato je da iz godine u godinu raste broj poslodavaca, otvaraju se novi hoteli i restorani, što, naravno, povlači i nova zapošljavanja. Iako je intencija da se turistička sezona produži na šest do osam meseci, značajan broj ugostiteljskih objekata i hotela uspeva da radi tokom cele godine, a to znači da i radno angažovanje kadrova mora pratiti kontinuitet rada objekata”, kažu iz Zavoda za zapošljavanje.

restaurant-690569_640

Najslabije interesovanje je za poslove iz oblasti poljoprivrede. Uslovi su teški zbog visokih temperatura i obavljanja posla na otvorenom, tako da Crnogorci radije biraju sezonske poslove na Primorju. Na sezonskim poslovima angažovano je, posredstvom Zavoda, 6.000 domaćih radnika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je 7.465 radanih dozvola stranim državljanima. Najveći broj sezonaca zaposlen je u oblasti ugostiteljstva, na mestima konobara, kuvara, pomoćnih konobara, pomoćnih kuvara, sobarica, čistača javnih površina…

Kvalifikacija za posao važna

Najpopularniji, u smislu brzog zaposlenja i dobre zarade, su poslovi za koje su obučeni visokokvalifikovani radnici: kuvar, pekar, poslastičar, mesar…

Značajan broj nezaposlenih iskazuje interesovanje za rad na recepciji, u administraciji, na poslovima nabavke i komercijale i to su poslovi gde se traži mesto više.

Zarade radnika na sezonskim poslovima razlikuju se i zavise od više faktora, pre svega o kojoj je radnoj poziciji reč. Pojedinim kuvarima plata je i do 1.500 evra i oni mesečno više zarađuju od konobara, pizza majstora, pekara, poslastičara, a ovi, pak, mnogo više od pomoćnih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Zarade su različite od poslodavca do poslodavca. Neki nude platu sobaricama od 200 evra, uz smeštaj i hranu, a ima i onih koji za taj posao daju zaradu od 400 eura, plus tri obroka i smeštaj.

Izvor: B92