Podaci o zaposlenosti sporni

sezonci
(Last Updated On: March 2, 2018)

Fiskalni savet Srbije ocenio je da su nepouzdani zvanični podaci o visokom rastu zaposlenosti u Srbiji od oko 20 odsto u periodu od 2012. do 2017. godine, s obzirom na nizak rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od šest odsto.

U radnom materijalu koje je Fiskalni savet pripremio za prezentovanje na Kopaonik biznis forumu navodi se da sve različite analize koje je sprovelo to nezavisno telo nedvosmisleno ukazuju da postoje problemi u zvaničnom statističkom praćenju kretanja zaposlenosti, odnosno da Anketa o radnoj snazi još nije pouzdana (ARS).

“Visok rast zaposlenosti uz nizak rast proizvodnje nije u skladu sa osnovnim i nebrojeno puta dokazanim ekonomskim teorijama koje definišu vezu zaposlenosti i proizvodnje. Takva kretanja, da su stvarna, podrazumevala bi snažan, dvocifren, pad produktivnosti privrede Srbije u prethodnih pet godina, za koji (srećom) nema ekonomskih naznaka da se desio”, naveo je Savet.

Ukazano je i da komparativna analiza pokazuje da se “navodni fenomen visokog rasta zaposlenosti bez rasta BDP-a kao u Srbiji ne dešava ni izbliza ni u jednoj drugoj zemlji Centralne i Istočne Evrope”.

“U svim drugim uporedivim zemljama, zaposlenost od 2012. do 2017. raste (u skladu sa teorijskim očekivanjima) sporije od rasta BDP-a (u zemljama CIE zaposlenost raste 5,9 odsto, a BDP 17,1 odsto)“, istakao je Fiskalni savet.

Dodaje se da na nepouzdanost podataka iz ARS-a za Srbiju dodatno ukazuje i široka rasprostranjenost povećanja zaposlenosti po različitim poslovima i u formalnom i u neformalnom sektoru, kao i visok rast fonda časova rada – do čega ne može da dođe uz nizak rast proizvodnje.

“Uz sve to, snažan rast zaposlenosti koji se navodno dešava u Srbiji nije u skladu ni sa stagnacijom životnog standarda stanovnika, nije u skladu s naplaćenim doprinosima od obaveznog socijalnog osiguranja, a ne podržavaju ga ni administrativni podaci o kretanju registrovane zaposlenosti dobijeni iz nezavisnog izvora (CROSO)”, ocenio je Fiskalni savet.

Kako je objašnjeno, doprinosi su realno porasli od 2012. do 2017. za svega 3,7 odsto što ni izbliza nije u skladu s rastom formalne zaposlenosti po ARS-u od 13,4 odsto, uz približno nepromenjen realni nivo zarada u istom periodu.

“Ova očigledna neusaglašenost pokazuje da podaci iz ARS-a nisu ni približno tačni”,ocenio je Fiskalni savet i naveo da je po podacima Republičkog zavoda za statistiku ukupna lična potrošnja u Srbiji realno porasla od 2012. do 2017. svega 1,3 odsto, što ni izbliza ne podržava podatke o visokom rastu zaposlenosti iz ARS-a.

Izvor: Beta