Pijete li rtanjski čaj

(Last Updated On: )

U nastojanju da, pritisnuti svakodnevnim problemima, pomognemo svom organizmu da se izbori sa stresom, skloni smo da pribegnemo najrazličitijim metodama. Na internetu i u časopisima nudi se obilje  saveta i, najčešće, ekskluzivni proizvodi iz udaljenih krajeva sveta, iz Kine, Sibira, peruanske Amazonije…

U našim krajevima, međutim, izuzetno vrednih biljaka, prepunih korisnih sastojaka, ima sasvim dovoljno, pa je prava šteta što ih ne upotrebljavamo svakodnevno, kao sastojak u ishrani i naviku. Jedna od njih, koja raste na Balkanu i u Srbiji je vresak, ili planinski čubar, ili, na latinskom, Satureja montana, koju znamo pod imenom rtanjski čaj.

Rtanjski čaj se zove baš tako jer se jedinstvena podvrsta vreska može naći na padinama planine Rtanj, kod Sokobanje. Poznavaoci je beru na terenu, suše po ustaljenoj proceduri kako bi se sačuvale najbolje osobine i isporučuju tržištu. Rtanjskog čaja nema u velikim količinama, ali ga je sasvim dovoljno da se može pronaći u prodaji.

Osobina koja je proslavila rtanjski vresak je narodno verovanje da je odličan afrodizijak, koji pozitivno utiče na seksualne funkcije kod muškog, ali i kod ženskog pola. Uzmemo li u obzir farmaceutski dokazan sastav vreska, sigurno je da je tako, pošto skup dejstava čaja na čitav organizam svakako doprinosi pozitivno i ovom njegovom delu.

Redovna upotreba rtanjskog čaja, na primer, leči upalu mokraćnih kanala, pomaže kod peska ili kamena u bubregu… Fenolna jedinjenja u njegovom sastavu uništavaju bakterije i gljivice, ublažavajući upale. Čaj se može koristiti i za dezinfekciju usne duplje, kao i spolja, kod upala sluzokože i kože.

Rtanjski čaj je pokazao dobre rezultate u lečenju dijabetesa i različitih vrsta problema sa varenjem, kao što su nadutost i nadimanje.

“Muški čaj”, “ljubavni čaj”, “čaj za potenciju”, dakle, koristan je za osobe oba pola, za zdrave kao preventiva, za bolesne kao lek. Ako želimo da svom organizmu pružimo dodatnu podršku, ne bi ga trebalo zaboraviti.