Oporavak sporiji od očekivanog

Prošlo je mesec dana od sredine maja kada su, u svim državama ugroženim koronavirusom, vlade otpočele sa merama postepenog otvaranja. Sudeći po prvim rezultatima, oporavak teče sporo, virus se ne predaje i dalje ugrožava zdravlje, a u pojedinim granama privrede ne vidi se izlaz.

Zvaničnici iz Sjedinjenih Američkih Država sa najviše iskustva u finansijama izjavljuju da je kriza takva kakva se dešava jednom u životu, odnosno najozbiljnija u pamćenju generacije koja vodi javne poslove.

Očigledno, a zabrinjavajuće, tamo gde se ekonomija najbrže vraća u normalu virus se ponovi širi. Ovo je ogroman izazov sa kojim će se suočiti svi donosioci odluka, pa je izbor veoma težak – pooštriti mere, ili dozvoliti rast broja oblolelih.

Sektori u svetskoj ekonomiji i svakoj pojedinačnoj nacionalnoj privredi su se podelili na one koji su u krizi izgubili i one koji su profitirali. Ta podela će, kako vreme prolazi, biti sve oštrija.

Privremene mere pomoći malom biznisu i podrške svima koji su ostali bez posla ne mogu da traju večno – u većini zemalja završiće se krajem jula ili, u najboljem slučaju, krajem leta. A dolazi jesen… i mogući novi talas bolesti.

Ipak, čekamo vakcinu…

Činjenica je da će nezaposlenost i ogromni gubici u velikom broju sektora biti stvarnost i u narednim godinama. Brz oporavak, jednostavno, nije moguć, osim ako se dogodi čudo i virus potpuno nestane. Pa čak i tada je potrebno povratiti poverenje svih onih koji su se uplašili, što može da potraje.

Stvarnost je, međutim, drugačija. Potpuno odsustvo virusa se ne predviđa. Vakcina ili ozbiljna otkrića u terapiji dobro bi došla. Raspravu o vrstama vakcina i lekova i njihovoj pouzdanosti niko ne čeka sa oduševljenjem, kao ni lične odluke u vezi sa tim, ali, za svetsku ekonomiju čini se da je samo masovna primena ovih mera rešenje.  

Tekstovi na sličnu temu
Evropa zaostaje za SAD, političke posledice moguće
Rešenje su privatne investicije
Svet dočekuje 2021. godinu
Uticaj Kovida na agro sektor
Domaći investitori neravnopravni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *