Novi Sad 2021

(Last Updated On: October 14, 2016)

Novi Sad će biti Evropska prestonica kulture 2021. godine, saopštila je Evropska komisija.

Nakon finalne prezentacije projekta “Novi Sad 2021”, koju je u Briselu održala novosadska delegacija, panel nezavisnih eksperata doneo je odluku da prvi grad van EU koji će poneti titulu bude Novi Sad, rekao je komesar za kulturu EU Tibor Navračič.

Za Evropsku prestonicu kulture, uz Novi Sad je izabran i rumunski Temišvar, a, kao treći, tu titulu bi 11. novembra s njima trebalo da podeli i jedan grčki grad.

novi-sad

Po novim propisima, od 2021. svake treće godine kandidat za članstvo u EU može da predloži svoj grad za Evropsku prestonicu kulture.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je danas građanima i rekao da je “puno srce svakog Novosađanina”, “jer svi zajedno čine Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da je Novi Sad centar kulture”, navela je Gradska kuća.

Projekat “Novi Sad 2021” smišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Grada koji za cilj ima da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju, poboljša međunarodni ugled i turističku posetu.

Novi Sad će kroz taj projekat razviti lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora, s težištem na jačanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa, jačanju participacije u kulturi, razvoju kulturnih i kreativnih industrija, decentralizaciji i međusektorskoj saradnji.

Novi Sad će posetiocima iz Evrope i sveta, uz mogućnost da otkriju taj grad i njegovu kulturu, omogućiti i da uvide i raznolikost kultura u Evropi i zajedničke vrednosti.

Izvor: Beta