Naučite kako da uštedite novac na računima za struju uz ove korisne savete

(Last Updated On: April 21, 2023)

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je gostujući na Televiziji Prva da država istovremeno pomaže EPS-u da proizvede više električne energije i obezbedi dovoljne količine i za privredu i za domaćinstva, ali da je potrebna veća solidarnost i da svi racionalnije koristimo energiju.

„Vlada Srbije ne pravi nikakve planove restrikcija, već se s jedne strane borimo da pomognemo EPS-u da proizvodi više, zato je dozvoljen i uvoz uglja, a s druge strane je potrebno da svi racionalnije koristimo energiju. Ako hoćemo da što lakše prođemo narednu zimu i da imamo dovoljno energije, potrebno je da štedimo, jer ćemo manje novca dati za uvoz struje“, izjavila je potpredsednica Vlade.

Ona je pojasnila da se preporuke odnose na državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva.

„Preporuke su mogućnost da sva domaćinstva, koja su inače procentualno najveći potrošač energije na dnevnom nivou, oko 42 odsto, i najviše uštede. Pored mogućnosti da koriste subvencije države za zamenu stolarije i unapređenje energetske efikasnosti, u narednim danima će Ministarstvo finansija i EPS izaći sa predlogom dodatne podrške svima koji ostvare uštede u odnosu na isti mesec prethodne godine. Takođe, javna preduzeća imaju rok da do 15. septembra dostave planove za smanjenje potrošnje od 15 procenata. Opredelili smo se da finansijski stimulišemo domaćinstva, umesto da budu kažnjavani oni koji ne poštuju mere, kao što je slučaj u mnogim evropskim državama. U Francuskoj su kazne za prodavnice u kojima su otvorena vrata i uključena klima 750 evra, u Italiji i Španiji ogromne kazne i za privredu i za domaćinstva. Mi smo razmišljali drugačije, jer želimo da pomognemo pre svega domaćinstvima“, rekla je Mihajlovićeva.

„Do sada smo za uvoz struje i gasa kao država izdvojili gotovo milijardu evra, a više je nemoguće proceniti koliko ćemo dati do kraja marta, jer su cene nepredvidive. Danas megavat-sat košta 400 evra, pre nekoliko dana je bio 730, a ko zna koliko će koštati u decembru i januaru, kada uvozimo znatno više od letnjih 4, 5 odsto od ukupne potrošnje. Da ne bismo davali toliko novca, neophodno je da kao društvo i kao država pokušamo da smanjimo potrošnju. Zato smo predložili preporuke, to su lagane mere za svakoga, a državi mnogo znače, jer možemo da uštedimo oko 15 odsto energije“, rekla je Mihajlovićeva.