Maske u javnom prevozu obavezne

(Last Updated On: )

Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru  se  preporučuje i to je jedan od zaključaka sednice Kriznog štaba zbog epidemije korona virusa u Srbiji. Osim toga, Krizni štab je dao preporuku o formiranju dve centralne kovid 19 bolnice – KBC Bežanijska kosa u Beogradu i Klinika za plućne bolesti u Nišu.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da će nošenje maski biti obavezno u gradskom i prigradskom prevozu i da građani bez maski neće moći da uđu u vozila.

Janković je novinarima nakon sednice Kriznog štaba rekao da ostaje kao preporuka da se maske nose u zatvorenim prostorima.

“Što se tiče otvorenog prostora, važno je držanje socijalne distance”, naveo je Janković.

On dodao da na snazi ostaju i dalje dosadašnja ograničenja – za zatvoreni prostor maksimalno 500 ljudi, dok na otvorenom nema ograničenja.

Upitan da li su predviđene neke kazne za nenošenje maski, Janković je rekao da je Krizni štab zauzeo stav da kaznena politika nije rešenje, ali da se u javni prevoz ne može ući bez maske.

Važno je napomenuti da maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske ѕa višekratnu upotrebu i slično, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Što se tiče zatvorenih prostora, krizni štab je uputio preporuku svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije kao i prodavnice i tržne centre.

Kako je navedeno, Vlada Republike Srbije nastaviće i u narednim danima da sa velikom pažnjom prati razvoj epidemiološke situacije i o svemu će redovno i blagovremeno obaveštavati građane. 

Vlada Srbije potvrdila odluke Kriznog štaba

Vlada Srbije potvrdila je odluke Kriznog štaba da je od danas obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu, a da je, što se tiče zatvorenih prostora, preporuka svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske.

Kada je reč o zatvorenim prostorima, poseban akcenat je na poštama, bankama, javnim institucijama i prodavnicama i tržnim centrima.

Putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva.

Maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske za višekratnu upotrebu, navedeno je u saopštenju Vlade.

Vlada Srbije nastaviće i u narednim danima da sa velikom pažnjom prati razvoj epidemiološke situacije i o svemu će redovno i blagovremeno obaveštavati građane.

Kisić: Kontrolor za nošenje maske da bude u našim glavama

Članica Kriznog štaba, doktorka Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da je maska mehanička prepreka za širenje virusa i da je preporučljivo nositi je svugde gde postoji mogućnost za kontakt sa drugom osobom duži od 15 minuta, na udaljenosti manjoj od metra.

Povodom najnovijih odluka Kriznog štaba, ona je za RTS istakla da je obavezno nošenje maski u gradskom i prigradskom prevozu, a da se na svim ostalim mestima nošenje maske preporučuje.

Na pitanje ko će u gradskom prevozu kontrolisati da li putnici nose maske, doktorka Kisić Tepavčević je odgovorila da je osnovno da shvatimo da smo sami sebi kontrolori.

“Biće u prevoznim sredstvima osoba koje će opominjati da se nose maske, ali napominjem da svi treba da shvatimo da taj kontrolor treba da bude u našim glavama”, naglasila je Kisić Tepavčević.

Na navode novinara BIRN-a da podaci sa sajta covid19.rs nisu tačni i da je broj obolelih i preminulih veći, doktorka Kisić Tepavčević odgovara da nije svaki pacijent koji je imao kovid-19 na kraju umro od posledica te infekcije.

Ona je objasnila da, kada je reč o jednoj zaraznoj bolesti, govorimo o smrtnim ishodima koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom.

“Takođe, tu razlikujemo i direktni uzrok smrti, neposredni uzrok smrti i različite faktore koji su posredovali. To je ustaljena metodologija Svetske zdravstvene organizacije koju mi pratimo”, objasnila je doktorka Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da postoji medicinska dokumentacija za svakog pojedinačnog pacijenta o tome šta je bio direktni uzrok smrti.

“Za sve bolesti postoji takva metodologija, mi je pratimo i u obavezi smo da sve prijavljujemo i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, što redovno i činimo”, naglasila je Kisić Tepavčević.

Izvor: RTV