8 obaveznih stavki Kako bi sprečili dalji pad prodaje

(Last Updated On: March 3, 2021)

Pad prodaje uobičajen je u širokom spektru ponude proizvoda i usluga u kriznim vremenima. Kupci se opredeljuju samo za najpotrebnije, pa se mnogi prodavci pitaju vredi li uopšte istrajati u biznisu, ili odustati pre nego što gubici postanu veći.

Saveti za poslovanje u doba recesije dobro su poznati. Vreme je da se podsetimo.

  1. Eksperti za prodaju u prvi plan ističu pravilo koje uvek treba imati na umu – “upoznaj me pre nego što pokušaš nešto da mi prodaš“. Kupce, dakle, morate veoma dobro proučiti, kao i njihove aktuelne reakcije. One mogu potpuno da se razlikuju od uobičajenih navika, i budu neobične čak i njima samima.

2. Prodavci i davaoci usluga moraju da učine sve da izađu u susret očekivanjima, kao i potrebama kupaca, čak i onim najbeznačajnijim. Stav da sitnih propusta može da bude “ne radi” u vreme krize, kad kupci sa povećanom pažnjom biraju na šta će potrošiti novac.

3. Komunikacija sa potencijalnim kupcima mora da bude stalna, personalizovana, da ide “korak unapred” sa objašnjenjima zbog čega je vaš proizvod u prednosti nad konkurencijom i koje dodatne potrebe zadovoljava.

4. Fleksibilnost je veoma važna – ako ste, na primer, isporučivali proizvode u pakovanju od 10 komada, ponudite da dostavite po jedan, kupac će to videti kao veliki ustupak.

5. Osoblje u prodaji treba da dobije instrukcije kako da bude maksimalno profesionalno. Optimizam je potreban svima i kupac nikako ne sme da stekne utisak da se firma nalazi u problemima koje ne ume da prevaziđe. Krizu treba iskoristiti za dizajniranje novog pristupa koji uliva poverenje.    

6. U planiranju daljeg poslovanja prikupljajte podatke za odluke iz pouzdanih izvora. Mnogo dezinformacija kruži životnim i radnim okruženjem, a neke od njih mogu vas navesti na pogrešne zaključke.  

7. Održavajte onlajn prisustvo na isti način kao u prodavnicama, sa što više autentičnosti i optimizma. Povećano prisustvo kupaca na društvenim mrežama u vreme krize treba tretirati kao prednost.

8. Budite dosledni – sve dogovorene i usvojene mere u poslovanju u promenjenim uslovima sprovodite bez kolebanja i javnost će umeti da vas prepozna kao pouzdanog prodavca i partnera kojem može, čak i u teškoj situaciji, da pokloni poverenje.