Kako naći svoju tržišnu nišu?

trzisna nisa
(Last Updated On: April 15, 2022)

Poslovna ili tržišna niša je specijalizovana ili fokusirana oblast šireg tržišta kojoj preduzeća mogu poslužiti da se razlikuju od konkurencije.
Vlasnici preduzeća bi trebalo da pronađu nišu u svojoj industriji koja ima nedovoljno zadovoljene ili nezadovoljene potrebe.


Da biste pronašli svoju nišu, sledite ovu strategiju: izaberite svoju ciljnu publiku, definišite nezadovoljenu ili nedovoljno zadovoljenu potrebu, istražite bazu klijenata, kreirajte svoj poslovni plan i plasirajte svoje poslovanje svojoj specifičnoj publici.
Bilo da otvarate posao u jedinstvenoj industriji ili na zasićenom tržištu, važno je da se razlikujete od konkurencije da biste osvojili svoju publiku. Da bi to uradili, preduzetnici bi trebalo da pronađu određenu poslovnu nišu za ciljanje i modifikuju svoju tržišnu strategiju kako bi se prilagodili toj publici.

Šta je tržišna niša?


Poslovna niša je specijalizovano ili fokusirano područje šireg tržišta koje vaše preduzeće posebno opslužuje. Prema Charlene Valters, mentoru za poslovanje i brendiranje i autoru knjige Ovn Iour Other, pronalaženje niše razlikuje vaše poslovanje od konkurencije i omogućava vam da se istaknete u svom sektoru.

[Poslovna niša] je rupa na trenutnom tržištu na kojoj će USP (jedinstvena prodajna ponuda) poslovanja biti cenjena od strane odabrane grupe kupaca ili ciljne publike. Ova ciljna publika može biti ona koja trenutno nije dovoljno opsluživana i/ili ima veliki tržišni potencijal.

Pronalaženje niše je važno za vlasnike malih preduzeća koji žele ne samo da stvore stalan tok prihoda, već i da uspostave lojalnu publiku. Volters je rekao da solidna tržišna niša pomaže da se osigura da će određena grupa kupaca želeti da kupuju od vašeg preduzeća, umesto da odu kod konkurencije.

Matt Voodlei je onlajn preduzetnik koji je osnovao MoverFocus.com, i bavi se međunarodnom selidbom. On je rekao da stvaranje biznisa na tržišnoj niši ponekad daje preduzetnicima mogućnost da naplaćuju više cene za svoje proizvode ili usluge. Odnos ponude i potražnje, posebno za one koji su pioniri u novom industrijskom sektoru, može biti izuzetno unosan i daje vam priliku da postanete ekspert i lider u razmišljanju u svojoj oblasti.

Šta je niša strategija?


Sada kada znate šta je tržišna niša, kako da kreirate poslovnu nišu za svoju kompaniju?

Izaberite svoju ciljnu publiku. Da biste identifikovali svoju nišu, možete početi tako što ćete izabrati opšte tržište. Vudli je rekao da je dobar pristup fokusirati se na oblast u kojoj ste upoznati, a zatim identifikovati podteme unutar toga.
Definišite nezadovoljenu ili nedovoljno zadovoljenu potrebu. Analizirajte svoju ciljnu publiku i identifikujte praznine na tržištu. Volters je rekao da bi vaši proizvodi ili usluge trebalo da umire bolnu tačku koju vaša publika trenutno doživljava. Izaberite sektor koji takođe predviđa rast.


Istražite svoju bazu klijenata. Istraživanje vaše ciljne publike je važno kako bi razumeli njihove potrebe, ciljeve, motivaciju, frustracije i očekivanja. Neophodno je uključiti vašu publiku već u razvoju MVP-a (minimalno održivog proizvoda); iako je to nešto što bi trebalo da uradite na početku svog poslovanja, trebalo bi da obavljate i redovne provere održavanja da biste ponovo procenili svoju bazu kupaca i konkurenciju.


Kreirajte svoj poslovni plan. Napravite plan u kojem tačno definišete šta ćete obezbediti i potrebe koje će to zadovoljiti, opišete svog idealnog kupca i odlučite o modelu cena. Fino podesite svoju poslovnu ideju tako da odražava ono što ste naučili o svojoj ciljnoj publici.


Oglašavajte svoje poslovanje svojoj specifičnoj publici. Kao što je vaš proizvod ili usluga niša, vaši marketinški napori takođe treba da budu fokusirani. Vudli je rekao da su ciljani oglasi, postovi na blogovima i podkasti neprocenjivi alati za prenošenje vaše poruke ljudima koji će verovatno biti zainteresovani za vašu poslovnu ideju. Na primer, ciljana marketinška strategija za malo preduzeće koje prodaje veganska peciva bila bi da se pojavi u podkastu ili lokalnoj radio emisiji posvećenoj zdravoj ishrani.


Ovi koraci vam mogu pomoći da uspešno služite svojoj ciljnoj publici. Ovaj naporan rad, dobra usluga za korisnike i spremnost da povremeno ponovo procenjujete tržište vašeg poslovanja će vas povesti na dobar put ka vođenju uspešnog niša poslovanja.