FABelgrade sledećeg vikenda

(Last Updated On: April 26, 2018)

Regionalna konvencija “FABelgrade”, tokom koje će biti predstavljeni načini na koji savremena tehnologija može da pomogne u raznim oblastima, biće održana 28. i 29. aprila u Domu omladine u Beogradu.

Kako su naveli organizatori, neke od tema konvencije biće kako savremena tehnologija može da ublaži tegobe kod starenja ljudi, kako je uz pomoć 3D štampača napravljena štitna žlezda i kako “pametna rukavica” pomaže slepima i slabovidima da tumače emocije i prepoznaju boje.

Pod motom “Make your future”, vodeći svetski i domaći stručnjaci govoriće o primeni 3D štampe i srodnih tehnologija u nauci, medicini, obrazovanju, robotici, dizajnu, arhitekturi, preduzetništvu i industriji.

Organizatori su najavili da će na konvenciji kroz niz praktičnih radionica biti prikazano kako nove tehnologije i uredjaji, osim za zabavu, mogu da posluže i u drugim oblastima –  od onih koje su posvećene elektronici i robotici, za odrasle i za decu, preko uzgajanja pečuraka po principu “uradi sam”, do toga kako 3D skeniranje i 3D štampa pomažu arheolozima.

“Izmedju ostalog, biće reči o ‘pametnoj rukavici’ za slepe i slabovide. Ovaj uredjaj može da pomogne za lakše snalaženje u prostoru i svakodnevnim okolnostima, prepoznavanje lica i tumačenje emocija, detekciju boja i objekata”, rekla je Ivana Gadjanski, projektni direktor konvencije i predsednik udruženja “FAB inicijativa”.

Ona je najavila da i radionicu “Odštampana prošlost” gde će se videti kako 3D skeniranje i štampa pomažu arheolozima da rekonstruišu svoje nalaze.

Novi talas preduzetništva zasnovan je i na biotehnologiji. “Biznis budućnosti” uključuje i održive načine poljoprivede i tzv. “urbanog farminga”, kao i biomedicinske tehnologije, posebno zanimljivu 3D bioštampu.

“Kako biotehnologija može pomoći u ublažavanju tegoba izazvanih starenjem govoriće Gijem Velve Kaskijas, osnivač Elvesisa, najveće kompanije za proizvodnju mikrofluidnih čipova u Evropi. Jedan od govornika biće i Usef Hesuani iz ruske kompanije ‘3D Bioprinting solutions’ koja je prva na svetu odštampala štitnu žlezdu i implantirala je na životinjama. Magnetni 3D bioštampač, na kojem trenutno rade, biće testiran na Medjunarodnoj svemirskog stanici (ISS)”, rekla je Gadjanski.

Konvencija se održava pod pokroviteljstvom ambasade SAD, uz podršku Ambasada Kanade i Holandije, Ultimejker kompanije, Voda Vode, Francuskog kulturnog centra, Instituta BioSens, DIATOMIC H2020 projekta i Orion Telekoma.

Ulaz je besplatan za sve koji se na vreme registruju na sajtu fabelgrade.io. Zbog ograničenog broja mesta, organizatori su preporučili i prijave za posebne radionice www.fabelgrade.io/workshops.

Uz “Fab Inicijativu”, organizatori konvencije su i “Polihedra fab lab”, “3D Republika” i Udruženje “Mejker” iz Novog Sada.

Izvor: Beta