Evropska unija spušta nivo dozvoljenog zagađenja vazduha

(Last Updated On: )

Sa prvim hladnijim danima aktuelizuje se pitanje prekomernog zagađenja vazduha. Naviknuti na svakodnevne povišene vrednosti po zdravlje opasnih čestica, upoređujemo gradove u Sebiji i postajemo zadovoljni kada vrednosti u našem mestu „uđu u zeleno“. Istovremeno zanemarujući činjenicu da su za nas ohrabrujući podaci daleko iznad dozvoljenih po mišljenju Svetske zdravstvene organizacije.

A situacija je sledeća. Stručno mišljenje koje je SZO usvojila dozvoljava godišnji prosek od samo pet mikrograma najopasnijih PM 2.5 čestica po kubnom metru vazduha. U poređenju sa tim, čitava Evropa je u velikom problemu. U Evropskoj uniji, najlošije je stanje u pojedinim regionima centralne Evrope, dolini reke Po na severu Italije i metropolama kao što su Atina, Barselona, Pariz. Prosečna godišnja koncentracija PM 2.5 čestica u tim gradovima je oko 25 mikrograma po kubnom metru, dakle pet puta veća od preporučene.

PM 2.5 čestice su, podsećamo, veoma sitne čvrste i tečne čestice različitih zagađivača. Nevidljive su golim okom, a ime su dobile pošto u prečniku imaju manje od 2.5 mikrona, što je oko 30 puta tanje od dlake kose. Iako u vazduhu ima brojnih drugih zagađivača, za PM 2.5 čestice je dokazano da predstavljaju opasnost po javno zdravlje. Zbog njih raste rizik od respiratornih bolesti, bolesti srca i mnogih drugih stanja, što zajedno skraćuje očekivanu dužinu života.

Zbog svega navedenog, Evropska unija menja zakone. Evropski parlament podneo je predlog da se usvoje preporuke Svetske zdravstvene organizacije i da se nivo dozvoljenog zagađenja PM 2.5 česticama spusti na 5 mikrograma po kubnom metru. Zvaničnici EU smatraju, međutim, da je to neizvodljivo, pre svega zbog ekonomskih razloga, odnosno ogromnih troškova. Nacrt novog zakona predlaže, zato, granicu od 10 mikrograma. Sadašnji standardi su 20 mikrograma, što je četiri puta više od mišljenja SZO.

Šta nama u Srbiji ostaje kao zaključak? Dovoljno je otvoriti bilo koju aplikaciju koja u realnom vremenu prikazuje količinu PM 2.5 čestica, i uporediti rezultate sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i kriterijumima Evropske unije.