Da li je bezbedno kupovati na AliExpress-u

(Last Updated On: )

Svako od vas je, sigurni smo, bar jednom pao u iskušenje da kupi željeni artikal u kineskoj onlajn prodavnici AliExpress. Ponuda je ogromna, cene nekoliko puta niže nego u našim radnjama, dostava do Srbije često besplatna. Ako se izuzmu falsifikati poznatih brendova i roba za koju je očigledno da ne poseduje ni elementarni kvalitet, ostaje veoma mnogo korisnih stvari u prodaji. Neke od njih nećete pronaći ni na jednom drugom mestu, a za druge ne možete pretpostaviti da uopšte, bilo gde, postoje.

Mnogo toga na AliExpress-u ima smisla poručiti, ali se kao prvo i najvažnije pitanje postavlja problem bezbednosti. Koliko je kupovina sigurna i može li da dođe do zloupotreba, s obzirom da se plaćenje vrši onlajn i da se tom prilikom, osim novca, na platformi ostavljaju i lični podaci.

Da odmah odgovorimo. Po mišljenju zainteresovanih koji se bave analizom ovog i sličnih sajtova, kao i prema iskustvu korisnika – AliExpress jeste bezbedan.

AliExpress je legalna i legitimna prodavnica, koja samo spaja prodavce sa kupcima. Incidenata do sada nije bilo mnogo, s obzirom na promet, a i kada su se događali odnosili su se na slanje falsifikata ili proizvoda delimično ili u potpunosti različitih od naručenih. Zbog toga je na platformi uveden veoma ozbiljan protokol zaštite kupaca, koji vam omogućava da novac dobijete nazad ako niste zadovoljni, ili ako isporuka nije stigla u označenom roku.

Svi podaci koje ostavljate na AliExpress-u su identični onima koje ostavljate na sličnim platformama. Ako niste spremni na to, ne upuštajte se u onlajn kupovinu, uopšte.

Do sada nije zabeleženo ni jedno curenje informacija, a iz kompanije obećavaju da će dostaviti javno obaveštenje ukoliko se utvrdi da se manipulacija podacima kupaca dogodila.

Za AliExpress se preporučuju iste mere opreza kao za ostale e-prodavnice. Koristite jake pasvorde, proveravajte utiske drugih kupaca i ocene, čitajte pažljivo sve detalje i uslove zaštite koje nudi prodavac, ne kupujte nerealno jeftine proizvode, posebno ne one koji se prodaju pod imenom poznatih brendova…

I da naglasimo još nešto. Iako su većina prodavaca kineski proizvođači, oni nisu jedini. Na AliExpress-u se prodaje roba proizvedena u Turskoj, ali i Španiji i Italiji, zemljama članicama Evropske unije.