Da li dolazi kriza

U poslednje vreme ponovo se govori o globalnoj finansijskoj krizi, koja može da se dogodi u narednim godinama. Zbog čega je to tema, i šta se, zapravo, dešava?

Čini se, na prvi pogled, da je sve u redu. Oporavak od prethodne krize dostigao je svoj vrhunac, a monetarne politike finansijski najznačajnijih država sveta podržavaju dalji rast.

U novom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda, međutim, nije baš sve ružičasto. U poslednjih šest meseci porasli su kratkoročni rizici po globalni finansijski sistem, prouzrokovani trgovinskim tenzijama, političkom nestabilnošću u nekim državama, i pritiscima na finanijsko tržište u novim  ekonomijama u usponu. Iako je finansijski sistem u boljem stanju nego pre prethodne krize, potrebno je preduzeti dodatne mere.

Posebnu opasnost za nastanak nove krize predstavlja jačanje dolara i veće stope kamata na kredite. Pojednostavljeno rečeno, ako je nekoj od država koje beleže rast u novije vreme potrebno da se zaduži, a ima niži kreditni rejting, doći će u ozbiljne probleme sa visinom kamata. Poljska, Kina, Čile, Malezija, na primer, neće morati da plate tako visoke kamate na zaduženja kao Argentina, Ukrajina, Egipat, Turska…

Političke prilike imaju uticaja i na finansijsku stabilnost, a u poslednje vreme su tu Bregzit, trgovinski rat između SAD i Kine, problemi u pojedinim državama Evropske unije sa otplatom visokih dugova… Oporavak od prethodne krize dogodio se veoma neravnomerno, pa su neke zemlje povratile stabilnost znatno ranije od očekivanog, a ostale su ubrzale svoje zaostajanje.

Zaduženost država, kompanija i domaćinstava nastavila je da raste po još većoj stopi od prošle krize do danas, nego pre nje. Prilika za refinansiranje dugova sve je manje, posebno u siromašnijim zemljama.

Iz svega navedenog sledi samo jedan zaključak, na koji upozoravaju stručnjaci – potrebno je zajedničko delovanje na globalnom nivou.

Ukoliko nova kriza zahvati trenutno ranjivije ekonomije – niko neće biti pošteđen.

Tekstovi na sličnu temu
Evropa zaostaje za SAD, političke posledice moguće
Rešenje su privatne investicije
Svet dočekuje 2021. godinu
Uticaj Kovida na agro sektor
Oporavak sporiji od očekivanog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *