Bezbednost računara ugrožena zbog neažuriranja

(Last Updated On: )

Nelegalne verzije računarskih programa uobičajene su na našim prostorima. Nije mnogo bolje ni u drugim krajevima sveta. Najnoviji izveštaj kompanije Avast, poznate po svojim anti-virus programima i drugim softverskim rešenjima za zdravlje računara, pokazuje da je oko 55% svih instaliranih programa na PC računarima koji rade na Windows operativnom sistemu zastarelo. Rezultat toga je nepostojanje “zakrpa” protiv pretnji i ugroženost čitavog kompjutera, nestabilnost sistema, gubljenje podataka…

Prvi za testiranje bio je upravo Windows. Prema podacima iz Avasta, na milionima računara je neažurirani operativni sistem. Windows 7 još uvek je na oko 43% računara, a Windows 10 već je narastao do 40%. Kod prvog, čak 15% svih Winows 7 korisnika i dalje koristi RTM (Release to Manufacturing) verziju, za koju je Microsoft zatvorio podršku 2013. godine. Za Windows 10 podaci, takođe, ne obećavaju mnogo. Već 9% korisnika ima instaliranu prevaziđenu verziju što, imajući u vidu udeo na tržištu, predstavlja izuzetno veliki broj pojedinačnih kompjutera.

Microsoft Office bio je sledeći na listi za proveru – Office Enterprise 2007, na primer, je verzija na oko 15% računara, a Microsoft je ukinuo podršku 2017. godine.

Posebna zanimljivost je nedostatak navike da se ažuriraju besplatni programi.

U želji da spreče usporavanje računara dok su na internetu, mnogi korisnici isključuju opcije automatskog apdejta. Neki programi, opet, ovo ne nude, pa se na kompjuterima nalaze i koriste odavno zastarele, samo delimično funkcionalne i, svakako, manje sigurne verzije.

Od svih instaliranih Adobe Shockwave Player-a, 96% nije apdejtovano. VLC Media Player je drugi na listi sa 94% neažurnih verzija, a treći Skype sa 94% zastarelih instalacija. Slede Java Runtime Environment, 7-Zip i Foxit Reader, a zatim Adobe Air, Irfan View, Mozilla Firefox, DivX Plus Web Player…