Bezbednost računara ugrožena zbog neažuriranja

Nelegalne verzije računarskih programa uobičajene su na našim prostorima. Nije mnogo bolje ni u drugim krajevima sveta. Najnoviji izveštaj kompanije Avast, poznate po svojim anti-virus programima i drugim softverskim rešenjima za zdravlje računara, pokazuje da je oko 55% svih instaliranih programa na PC računarima koji rade na Windows operativnom sistemu zastarelo. Rezultat toga je nepostojanje “zakrpa” protiv pretnji i ugroženost čitavog kompjutera, nestabilnost sistema, gubljenje podataka…

Prvi za testiranje bio je upravo Windows. Prema podacima iz Avasta, na milionima računara je neažurirani operativni sistem. Windows 7 još uvek je na oko 43% računara, a Windows 10 već je narastao do 40%. Kod prvog, čak 15% svih Winows 7 korisnika i dalje koristi RTM (Release to Manufacturing) verziju, za koju je Microsoft zatvorio podršku 2013. godine. Za Windows 10 podaci, takođe, ne obećavaju mnogo. Već 9% korisnika ima instaliranu prevaziđenu verziju što, imajući u vidu udeo na tržištu, predstavlja izuzetno veliki broj pojedinačnih kompjutera.

Microsoft Office bio je sledeći na listi za proveru – Office Enterprise 2007, na primer, je verzija na oko 15% računara, a Microsoft je ukinuo podršku 2017. godine.

Posebna zanimljivost je nedostatak navike da se ažuriraju besplatni programi.

U želji da spreče usporavanje računara dok su na internetu, mnogi korisnici isključuju opcije automatskog apdejta. Neki programi, opet, ovo ne nude, pa se na kompjuterima nalaze i koriste odavno zastarele, samo delimično funkcionalne i, svakako, manje sigurne verzije.

Od svih instaliranih Adobe Shockwave Player-a, 96% nije apdejtovano. VLC Media Player je drugi na listi sa 94% neažurnih verzija, a treći Skype sa 94% zastarelih instalacija. Slede Java Runtime Environment, 7-Zip i Foxit Reader, a zatim Adobe Air, Irfan View, Mozilla Firefox, DivX Plus Web Player…

Tekstovi na sličnu temu
Aplikacija Pružni prelazi za veću bezbednost
Smernice za rad na otvorenom na visokim temperaturama
Upozorenje iz RATEL-a
Koristite li pojas na zadnjem sedištu
Strah od Kine i 5G mreže

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *