U Srbiji pesimizam, na Kosovu optimizam

U okviru međunarodne studije Voice of the People End Of Year, koju krajem svake godine sprovodi asocijacija WIN-Gallup International, ispitana su očekivanja od 2014. godine i raspoloženje građana širom sveta. TNS Medium Gallup je realizovao istraživanje na teritoriji Srbije i ovom prilikom predstavljeni su rezultati dela studije, na globalnom i nacionalnom nivou, o ekonomskim očekivanja za 2014, i o ličnoj sreći građana u 2013. godini. Pitanja koja su postaljena ispitanicima su:

I. U poređenju sa ovom godinom, da li će, po vašem mišljenju, sledeća biti godina ekonomskog prosperiteta, ekonomskih teškoća ili će biti ista kao ova godina?

II. Da li se Vi lično osecate srećno, nesrećno ili niti srećno, niti nesrećno u svom životu?

Srbija se nalazi na šestom mestu vodećih pesimista u svetu kada je reč o ekonomskim očekivanjima za narednu
godinu. Polovina građana Srbije očekuje ekonomske poteškoće u narednoj godini, dok tek svaki deseti očekuje prospertiet. Ipak, na ličnom nivou, rezultati pokazuju da je među građanima Srbije osećanje sreće ipak sve prisutnije iz godine u godinu. Krajem 2013. 42% građana se osećalo srećno, dok je svaki deseti bio nesrećan. Indeks sreće raste od 8% 2011, preko 21% 2012 do 32% 2013.

Indeks optimizma u ekonomskim očekivanjima najviši je na Fidžiju, Gruziji, Kini. Kod stanovnika Kosova i Metohije on je na visokom 10, mestu.

Najveći pesimizam je otkriven kod Grka, Portugalaca i Francuza.

izvor: TNS Medium Gallup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *