Sutra počinje Belgrade Food Show



Belgrade Food Show
(Last Updated On: October 9, 2019)

Srbija kao zemlja koja je poznata po bogatoj turističkoj ponudi, raznovsnoj flori i fauni, poznata je i po bogatoj gastromonskoj ponudi. Kao jedan od mnogobrojnih manifestacija i konferencija iz oblasti gastronomije izdvaja se „Belgrade Food Show“. Ove godine manifestacija se odvija drugi put po redu  10. i 11. oktobra koja je predviđena da privuče domaće i strane  posetioce.

Manifestacija je podeljena na dva dela, izložbeni deo i B2B prostor, a okuplja  stručnjake i predstavnike internacionalnih  trgovinskih lanaca u sklopu predavanja  i panela na teme kao što su:  perspektive srpske  prehrambene industrije, mogućnost izvoza,  globalni trendovi itd.

Poseban akcenat se stavlja na  visokokvalitetnu prerađenu hranu („speciality food“), pod kojom se podrazumevaju  autentični sirevi,  inovativni namazi od voća kao i od povrća,  a zasluženo mesto na Belgrade Food Show manifestaciji dobija i vinska scena Srbije.

Jedan od predavača je i Aleksandar Pavlović, direktor, USAID Projekat za  konkurentnu privredu kao jedan od predstavnika USAID-Američke agencije za  međunarodni razvoj. Njegovo izlaganje baziraće se na analizi segmenta domaćih prehrambenih  proizvoda za maloprodaju i izvoz. Pregled obuhvata izvoznike, njihove proizvode i  promene na  tržištu u poslednjih pet godina. U toku prvog dana očekuje se i predavanje  Erika de Spoelberh, generalnog direktora Međunarodnog  Instituta za ukus. Njegovo predavanje će biti  stimulativno-medotološkog karaktera sa evaluacijom  prilikom dodeljivanja nagrede za prvoklasan ukus. Ocenjivenje će obaviti žiri koji čine: Alan Kokson ( TV voditelj, britanski ambasador hrane), Žili Dipui (potpredsednica Irskog udruženja somelijera) i Uroš Urošević  (član udruženja majstora kuhinje).

Kako je portfolio važan deo svakog posla, tako je jednako bitan i kod prezentacije proizvoda. Na tu temu drugog  dana manifestacije, govoriće dr Mile  Veljović, Istutitut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Srbije. On će sa prisutnima podeliti uvide  u to kako  naše tradicionalno voće  možemo da upotrebimo  u proširenju  svog portfolija stvarajući nove i  inovativne proizvode.

Važan deo BelgradeFood Show-a predstavljaju i Bussines to Bussines sastanci, a u samo 15  minuta  privrednici mogu da upoznaju  buduće saradnike i možda ostvare značajnu saradnju sa njima. Neke od zemalja iz kojih su prijavljeni potencijalni poslovni partneri i saradnici su: Crna Gora,  Rumunija, Ruska Federacija, Italija, Holandija, Francuska, Nemačka, Norveška, Švedska, Velika Britanija,  kao i  SAD i Kanada… Najviše učesnika B2B sastanaka ima iz Srbije, zatim Kanade. Broj prihvaćenih sastanaka iznosi 211. 

Manifestacija se održava u Beogradu, u Belexprocentru, 10. i 11. oktobra 2019. Organizatori Belgrade Food Show manifestacije su  Asocijacija za promociju srpske hrane uz podršku USAID-ovog  Projekta za konkuretnu privredu.