Promocija žitija svetih vojskovođa i vojnika

Promocija knjige „Sveti ratnici – Žitija svetih vojskovođa i vojnika“ profesora dr Borislava D. Grozdića biće održana u sredu 26. februara u 15.00 časova u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije.

Autor je obradio 182 žitija svetih ratnika koji su prosijali u raznim narodima, kod Rusa, Grka, Srba, Ukrajinaca, Gruzijaca, Persijanaca, Litvanaca i drugih. Prvi put na srpskom jeziku data su i neka žitija rumunskih svetih vojnika.

Plejada svetih vojnika kroz vekove, od Hrista pa do naših dana, potvrda je da pravoslavlje, u kome se mir ističe kao jedna od vrhovnih vrednosti, nije apsolutno pacifističko stanovište. Osim mira, pa i iznad mira Hristos ističe ljubav, a od ove ljubavi zaista ”nema veće da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje” (Jn 15, 12-13), kao što to čine sveti vojskovođe i vojnici. Takvi ljudi su u svim narodima i svim vremenima posebno slavljeni. Knjigu je za objavljivanje blagoslovio njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, a javnosti će je predstaviti episkom remezijanski Andrej, jeromonah Dositej Hilandarac i autor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *