Leh Valensa: Čovek nade

Jedan od najznačajnijih poljskih reditelja, Andžej Vajda (Andrzej Wajda), u svojoj osamdeset sedmoj godini režirao je film o jednom od najznačajnijih poljskih političara – Lehu Valensi. ,,Film je namenjen svima, ali bih voleo da ga pogleda mlađa publika, jer je Leh odličan primer praktičnog učešća u političkom životu.” rekao je Vajda o svom poduhvatu.

Valensa je karijeru otpočeo kao skromni električar, ali ubrzo je počeo da se bavi aktivizmom, da se bori za prava radnika i jedan je od osnivača nezavisnog sindikata Solidarnost koji je imao veliki uticaj na slom komunizma u Poljskoj. Bio je predsednik Poljske od 1990 do 1995. a uticaj njegovih dela i dalje odjekuje Poljskom. Njegova borba nagrađena je Nobelovom nagradom za mir 1983.

Zanimljivo je da je Valensa igrao samog sebe u dvadesetak raznih filmova i programa, a sa Vajdom je sarađivao u filmu Čovek od železa (Człowiek z żelaza) o njegovom sindikatu Solodarnost, gde je takođe glumio sebe. Vajda je za ovaj film dobio Zlatnu palmu u Kanu.

Vajda je karijeru započeo vrlo uspešnom trilogijom- Pokolenje, Kanal, Pepeo i dijamant (Pokolenie, Kanal, Popiół i diament), a nakon toga se istakao kao jedan od najznačajnijih poljskih reditelja. Četiri puta je bio nominovan za Oskara, a dobio ga je za životno delo 2000. godine.

Vajda je istakao da cilj njegovog dela nije da zabavi zapadni svet, nego da otkrije istorijsku istinu poljskoj publici. Scenarista, poznati poljski pisac Januš Glovački (Janusz Glowacki), izjavio je da njegov scenario nije apoteoza Valense, već ga pokazuje kao čoveka od krvi i mesa, vođu velike snage, ali takođe kao nekog ko ima svoje slabosti.

Film je osvojio nagradu ,,Premošćavanje granica” na Palm Springs festivalu, nagradu Srebrni hugo za glavnog glumca Roberta Vjekeviča (Robert Wieckiewicz) , a glumica Maria Rosaria Omađio (Maria Rosaria Omaggio) je osvojila nagradu na festivalu u Veneciji.

Film Leh Valensa: Čovek nade je na programu u subotu 8. marta u 16,30 sati (Sava Centar).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *