Da dijabetes tipa 1 bude invaliditet

Udruženje osoba sa invaliditetom Feniks organizuje protest koji će se održati 5 marta 2014 ispred zgrade Ministarstva zdravlja i Ministarstva rada,zapošljavanja i socijalne politike, sa zahtevom da osobe obolele od Diabetes mellitus-a tipa 1, posebno sa ustanovljenim komplikacijama, automatski dobiju status osobe sa invaliditetom, bez ocene komisije PIO i NSZ. U slučaju da 5 marta bude hladno i kišovito protest se odlaze za 10 mart.

Protest će početi u 12 časova ispred zgrade Ministarstva rada,zapošljavanja i socijalne politike. Organizatori očekuju da ce ih primiti nadležni ministar tehničke Vlade ili gospodin Aleksandar Vučić. Ukoliko se desi da ih navedene osobe ne prime na razgovor, protest će prerasti u protestnu šetnju na relaciji Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i zgrade Vlade Republike Srbije i trajaće dok im se ne ispune zahtevi.

U Srbiji živi preko 800,000 osoba sa invaliditetom u tih 800,000 osoba nisu uvrštene osobe koje imaju težak oblik dijabetisa, osobe sa teškim bubrežnim problemima, osobe obolele od teških retkih bolesti i osobe sa teškim srčanim smetnjama.

Takođe, sa istom idejom, organizovana je i online peticija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *