Blogerska vitaminska biblija

Znam da isčitavanje tekstova o vitaminima nije ni malo zabavno. Kad se krene od onog prvog na listi koji je obično rastvoriv u vodi, pa dok se upamti koji je od njih zadužen za živce, koji za imunitet a koji za nokte i pluća – sve se zaboravi dok se stigne do vitamina topivih u mastima. Ova konfuzija može čak i da vas natera da odete do pekare na prazan burek – samo zato što u njemu nema tih vitamina koji su vas vas umalo oterali u potpuni očaj.

Znanja o vitaminima su nužna i neophodna da ne bi vadili novčanik za nešto na čemu piše da je “puno vitamina E” a u realnosti nema ni 5% dnevnih potreba ili da vam se prstići ne bi lepili za proizvode koji su navodne “vitaminsko-mineralne bombe pune zdravlja” dok se zapravo radi o bezveznim keksićima sa margarinom i veštačkim vitaminčičima. Treba vam svo to znanje i kada pomislite da nije loše da se zbog imuniteta nakljukate Oligovitom na svoju ruku bez znanja o tome da on zapravo služi za otvaranje apetita.

Još više vam ovo znanje & umeće treba da bi bili 100% sigurni da ne smete da kažete “ne” kad vam nude zdrave grickaliCE i pićenCE.

Zato ćemo ovaj put malo da pojednostavimo stvari! Prvo i osnovno što vam treba je saznanje da su vam svi ovi vitamini i minerali preko potrebni. Čak i da nemate elementarnu predstavu čemu koji služi – i dalje vam trebaju. Tačka.

Ako ne zapamtite čak ni odokativno koja količina kog vitamina i minerala vam je potrebna i nemate nameru da memorišete ni jednu jedinu cifru – opet ni to nije problem. Glavna fora je da pogledate ko su biljni i životinjski šampioni, velemajstori i superheroji kada su konkretni vitamini i minerali u pitanju i da ih malo češće bacite na svoj tanjir. Nakon ovog teksta ne treba da radite matematiku nego samo treba da jedete – a to bar nije teško.

Izvor: Bloggers Network, Maja Petrović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *