Za oporezivanje kiča i šunda

(Last Updated On: July 27, 2015)

OTVORENO PISMO DIREKTORA KULTURNOG CENTRA NOVOG SADA JAVNOSTI U VEZI SA ZAHTEVOM ZA OPOREZIVANjEM KIČA I ŠUNDA I VRAĆANjEM MLADIH KULTURI

Polazeći od činjenice da je medijsko polje u nas, (a nažalost) i u većem delu sveta, kontaminirano nasiljem, prostaklukom, vulgarnošću i kičem, a gde centralno mesto zauzimaju različite forme takozvanih rijaliti programa, predlažem nadležnim državnim organima (prevashodno Ministarstvu kulture) sprovođenje konkretnih mera koje bi mogle da doprinesu da se medijsko klatno pomeri ka uljudnosti, kulturi i mentalnom zdravlju. Prva izvodljiva i optimalna mera koja se može preduzeti jeste drastično oporezivanje štetnih medijskih sadržaja u kojima dominiraju tzv. rijaliti programi.

Ako država uvodi posebne akcize na duvan i alkohol imajući u vidu da se radi o proizvodima štetnim po zdravlje čoveka, onda ne bi trebalo da postoje prepreke za uvođenje sličnih nameta na proizvode koji belodano kontaminiraju duh i utiču negativno na mentalno zdravlje ljudi, a posebno mladih generacija. Prikupljena, po relevantnim procenama, milionska sredstva mogla bi se usmeriti u podršku mladim umetnicima i kulturno-umetničkim društvima, kao i za stipendiranje talentovanih naučnika koji osvajaju svetske nagrade, ali planiraju selidbu iz Srbije zbog nepovoljnih materijalnih prilika. Davanjem respektabilne materijalne podrške nadarenim naučnicima i umetnicima sprečili bismo najdramatičniji i najopasniji deo procesa odliva mozgova, a to je odliv najvrednijih i najdarovitijih.

Jadna je civilizacija u kojoj većina mladih ljudi zna sve o Kim Kardašijan, a ne zna ništa ili zna veoma malo o Orvelu, Pitagori ili Hegelu. Nesrećno je društvo u kom većina mladih zna sve o Maci Diskreciji, a ne zna ništa ili zna veoma malo o Njegošu, Crnjanskom i Kišu. Na institucijama države je vanredno važan zadatak da na mestu uzora mladih naraštaja ne budu starlete i kič pevači već vrhunski naučnici, umetnici, sportisti…

Osim oporezivanja kič proizvoda koji zagađuju medijski prostor i kvare duh, predlažem aktivno delovanje države na afirmaciji autentične kulture i umetnosti, kao i kulture svakodnevnog življenja i to prevashodno putem javnih servisa koji se ne smeju takmičiti sa privatnim stanicama u gledanosti, već moraju biti nosilac procesa kulturnog uzdizanja građana. Kroz konkretne i gledljive medijske akcije, vratimo mlade u biblioteke, razvijmo im ljubav prema dobroj knjizi, filmu, slikarstvu i pozorištu. To ne košta mnogo ili je gotovo besplatno, a daleko je važnije od raznih događaja koji ištu milione, a imaju slab odjek u narodu.

Podsećam elitu da uređena medijska scena u kojoj centralno mesto ne zauzimaju pajaci, prostitutke i klošari, već zdrav kulturno-medijski sadržaj na kojem odrastaju mladi, predstavlja osnovne pretpostavke za bilo kakav društveni napredak.

Pozivam sve intelektualce i javne delatnike bez obzira na polnu, versku, političku, rasnu ili nacionalnu pripadnost, da podrže ovaj apel i konkretne predloge koje isti sadrži.

U Novom Sadu 24. jula 2015.

Bojan Panaotović, direktor KCNS

Apel su do sada podržali:

  1. dr Dragana Ćorić, doktor prava i predsednica udruženja “Roditelj”
  2. dr Dragan Petrović, viši naučni saradnik
  3. Ruža Helać, književnica i novinarka
  4. Zoran Vučević, advokat i nekadašnji predsednik Skupštine grada Novog Sada
  5. Milovan Balaban, istoričar i politički analitičar
  6. Tomislav Kresović, publicista i politički analitičar
  7. Đorđe Vukmirović, novinar i publicista
  8. msr Ognjen Karanović, istoričar
  9. dr Milenko Babić, specijalista medicine rada i poslanik u Skupštini APV
  10. Aleksandar Đurđev, savetnik gradonačelnika Novog Sada i odbornik u Skupštini grada Novog Sada
  11. Sunčica Marković, akademski slikar, pomoćnik direktora KCNS i odbornik u Skupštini grada Novog Sada
  12. dr Miloš Savin, istoričar
  13. dr Zoran Milošević, načelnik južnobačkog okruga
  14. Milorad Vukašinović, novinar i publicista
  15. Miroslav Aleksić, pesnik
  16. dr Saša Gajić, politikolog
  17. Saša Mirković, predsednik Skupštine grada Zaječara
  18. Goran Milenković, arhitekta i odbornik u Skupštini grada Novog Sada
  19. dr Dušan Janjić
  20. Mile Isakov, diplomata i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije
  21. dr Slobodan Komazec, ekonomista
  22. Dragana Panaotović, diplomirani profesor filozofije
  23. Vlado Slović, generalni direktor TV Most iz Novog Sada
  24. mr Zoran Subotički, predsednik NVO LIDER-NET
  25. Branko Radun, politički analitičar
  26. Ilija Marković, aforističar
  27. Vesna Srdanov, načelnica Uprave za kulturu grada Novog Sada
  28. Dejan Lučić, pisac
  29. Branko Dragaš, ekonomista
  30. Vladimir Đukanović, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije
  31. dr Dejan Vuk Stanković, politički analitičar
  32. Marko Nicović, nekadašnji načelnik beogradske policije i član Međunarodnog borda direktora za borbu protiv narkotika
  33. Maja Familić, slikarka, pesnikinja i Romski aktivista

Na sajtu Kulturnog centra Novog Sada može se potpisati Apel