Vojska ponovo obavezna?

(Last Updated On: January 6, 2017)

Odavno jedna vest nije izazvala tako mnogo komentara. Kapetan korvete Jovan Krivokapić, portparol Vojske Srbije, izjavio je gostujući na RTS-u da se u VS i Ministarstvu odbrane razmatra vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

On kaže da su za Vojsku Srbije sjajne vesti to što pojedine ankete pokazuju da je 70 odsto ispitanih za povratak obaveznog vojnog roka.

“Raduje nas kad istraživanje pokaže da javnost pozitivno gleda na eventualno vraćanje služenja vojnog roka. Sad imamo dobrovoljno služenje vojnog roka, a od 1. decembra 2016. omogućili smo novi koncept, rok sada traje šest meseci i sve sa ciljem povećanja operativnih mogućnosti”, ističe Krivokapić.

“Na nivou Ministarstva odbrane i VS formiran je radni tim koji razmatra nova strategijska dokumenta, to su dokumenta od najvećeg značaja za VS. A jedno od pitanja koje se razmatra je i vraćanje obaveznog služenja vojnog roka”, navodi Krivokapić.

Ukoliko to bude predloženo kao jedna od mera, kako kaže, biće upućeno Vladi, pa dalje Skupštinu.

Krivokapić ističe da za pripadnike Vojske Srbije i MUP-a uvek ima posla.

“Obezbeđujemo 670 kilometara granice sa jasnim ciljem – sprečavanje ilegalnih prelazaka i sprečavanje krijumčarenja”, napominje Krivokapić i dodaje da je manje prelazaka tokom ovog hladnog perioda.

U poslednje dve nedelje uhapšeno je 25 krijumčara ilegalnih migranata, a od jula do danas otkriveno je više od 18.000 ilegalnih pokušaja prelazaka srpske granice.

“Uhvatili smo 119 krijumčara. Najviše ih je iz Srbije, njih 90, ostali su iz Bugarske, Pakistana, Avganistana i Holandija. Oni su pokušali da prevezu 1.200 migranata pretpostavljamo na sever zemlje”, ističe Krivokapić.

Kako kaže, Vojska Srbije radi bez obzira na praznike, dane i noći, radne i neradne dane.

“Više hiljada ljudi biće angažovano u Kopnenoj zoni bezbednosti, obezbeđivanju državne granice, na administrativnoj liniji sa Kosovom, ali i u multinacionalnim operacijama”, ukazuje Krivokapić, napominjući da su pripadnici VS trenutno angažovani u 11 multinacionalnih operacija.

Izvor: B92