Uživamo li u vožnji

(Last Updated On: August 25, 2017)

Srbi uživaju u vožnji, ali bi tradicionalni automobil današnjice zamenili automobilom koji se sam kreće, budući da vožnju autonomnim vozilom smatraju lakšom, pokazalo je istraživanje jednog od najvećih proizvođača guma Goodyear. Naime, u poređenju sa ostalim zemljama Europe, najveći procenat Srba (43%) se slaže da bi vožnja autonomnim vozilom bila lakša od upravljanja vozilom. Posle Srba na drugom mestu našli su se ispitanici iz Poljske (40%), a na trećem mestu ispitanici iz Ujedinjenog Kraljevstva (34%).

Istraživanje mišljenja vozača o autonomnim vozilima kompanija Goodyear sprovela je u saradnji sa LSE (London School of Economics and Political Science) koristeći kombinaciju socioloških alatki: fokus-grupa u 4 evropske zemlje i onlajn anketa u 11 zemalja Evrope sa oko 12.000 ispitanika u sklopu platforme ThinkGood Mobility.

Na pitanje da li uživaju u vožnji ili voze samo zato što moraju, 64% ispitanih iz Srbije odgovorilo je da uživa u vožnji. U vožnji inače uživa najveći broj ispitanih vozača iz Poljske (72%), Češke (66%) i Švedske (66%).

Ipak, iako uživaju u vožnji, Srbi ne misle da je lako biti vozač. Samo 44% ispitanika iz Srbije smatra vožnju lakom i po tom odgovoru su na poslednjem mestu među zemljama učesnicama u istraživanju. Na prvom i drugom mestu su Nemačka (73%) i Švedska (72%) gde mnogo veći broj ispitanika smatra vožnju lakom.

Srpski vozači više od vozača iz drugih zemalja žele da budu putnici u automobilu, 27% njih bi radije da ih voze drugi. Po tom mišljenju, Srbi su na prvom mestu, dok su na drugom i trećem mestu vozači iz Češke (25%) i Španije (23%), još je pokazalo istraživanje Goodyear-a.

Izvor: Goodyear