Uskoro virtuelni kokteli

(Last Updated On: December 13, 2017)

Virtuelna realnost u poslednje vreme osvaja i oblasti u kojima je njeno prisustvo bilo nezamislivo. Najnoviji primer je Voktel, interaktivni uređaj za ispijanje pića, koji dozvoljava korisniku da sebi pripremi “viruelni koktel”. Istraživači na ovom projektu kažu da koktel miriše, ima ukus i izgleda baš kao pravi. Mirisi, ukusi i boje su simulirane digitalno, bez fizičkog mešanja pića i dodavanja sastojaka.

Šta je, ustvari Voktel?

Uređaj se sastoji od koktel čaše, spojene sa osnovom izrađenom na 3D štampaču, u kojoj je modul za elektronsku kontrolu i tri mikro pumpe za vazduh, povezane sa tri kasete sa mirisima.

Voktel je povezan sa aplikacijom za mobilni telefon, koja omogućava korisniku da daljinski odabere virtuelne arome, simulaciju ukusa, mirisa i boje, Bluetooth vezom.

Dve srebrne elektrode na obodu čaše obezbeđuju kontrolisani električni tok različitih veličina i frekvencija, koji na vrhu jezika simulira slan ili kiseo ukus. Za promenu ukusa, vazdušne pumpe oslobađaju molekule iz odabranih kaseta sa mirisima direkno na površinu pića, nedaleko od nosa osobe koja koktel pije, što korisnici mogu da kontrolišu. Oni i menjaju kasete, slično zameni kertridža na štampaču. Boja se dodaje tako što se putem aplikacije projektuje LED svetlo u piće.

Kombinacija svega navedenog stvara bogat virtuelni ukus.

Aplikacija na telefonu omogućava čuvanje ukusa u digitalnom obliku. Kombinacije koje vam se dopadaju možete podeliti i sa prijateljima putem društvenih mreža.

Voktel je koristan alat, posebno za osobe sa izvesnim zdravstvenim problemima – oni koji ne smeju da konzumiraju suviše soli ili šećera, na primer, mogu pun doživljaj da steknu uz pomoć digitalne simulacije. Pacijenti na hemoterapiji, koji su privremeno izgubili čulo ukusa, na ovaj način mogu ukus da dožive.

Ukratko, ako odete u bar i naručite, recimo, mohito – uz pomoć mobilne aplikacije moći ćete da dodate aromu čokolade, benane, manga… i prilagodite ga svom ukusu. Možete i obogatiti običnu vodu digitalnim mirisima i ukusima alkoholnih pića, bez konzumiranja alkohola, što je još jedan razlog za dalja istraživanja.