Unapređeni uslovi poslovanja

(Last Updated On: October 25, 2016)

Svetska banka objavljuje: U Srbiji su značajno unapređeni uslovi poslovanja, i ona se nalazi među zemljama u kojima je napredak na takozvanoj Duing listi najveći.

Srbija je “porasla” za sedam mesta, i sada je na 47. poziciji koju deli s Meksikom, objavili su danas Svetska banka i članica te grupe Međunarodna finansijska korporacija IFC. 

Ispred Srbije ostaje većina zemalja iz EU, uključujući i one iz regiona – Hrvatsku (43. mesto), Bugarsku (39. mesto), Rumuniju (36) i Makedoniju koja ostaje najbolje rangirana u regionu uz dodatno napredovanje sa 16. na 10. poziciju.

Iza Srbije su od tržišta regiona Crna Gora (51), Albaniija koja je poboljšala rang sa 90. na 58. poziciju, Kosovo (60) i BiH koja je u regionu najgore rangirana, na 81. poziciji.

Metodološka izmena koja je pogodovala Srbiji je uvođenje pokazatelja jednakosti muškaraca i žena u tri indikatora koja se prate – pokretanje bizisa, upis imovine i izvršenje ugovora, a izveštaj ukazuje da se žene u svetu suočavaju sa većim preprekama nego muškarci.  “U 155 privreda žene nemaju isti nivo prava kao muškarci, i imaju još manju podršku u okruženju, koja je od ključnog značaja za promovisanje preduzetništva”, naveo je u uvodu izveštaja glavni ekonomista i potpredsednik Svetske banke Pol M. Romer.

Pored rodne dimenzije, proširen je i pokazatelj o porezima, time što je uvedeno praćenje u periodu nakon podnošenja poreske prijave, poput povraćaja poreza, revizija i žalbi.

Pored Srbije, najveće pomake su u ovogodišnjem izveštaju napravili Brunej, Kazahstan, Kenija, Belorusija, Indonezija, Gruzija, Pakistan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein.

biznis

Šta sadrži Duing lista

Izveštaj o uslovima poslovanja pokriva 11 oblasti u kojima prati procedure, vreme i troškove. To su pokretanje poslovanja, građevinske dozvole, uvođenje struje uz pouzdanost snabdevanja i ntransparentnost cena, registrovanje imovine, dobijanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, prekogranična trgovina, izvršenje ugovora, stečajni postupci i radni propisi.

Srbija je ostvarila napredak u tri oblasti – pokretanje poslovanja, izdavanje građevinskih dozvola i upis imovine.

Od članica EU iza Srbije su Luksemburg (59) i Grčka (61).

Na čelu liste ponovo se našao Novi Zeland, dok je Singapur preuzeo drugo mesto od Danske, koja je sada  na trećem mestu. Slede Hong Kong, Južna Koreja i Norveška, pa Velika Britanija i SAD.

Među članicama EU najbolje rangirana je Danska (3. mesto), sledi Velika Britanija (7. mesto), Švedska (9), Estonija (12), Finska (13), Letonija (14), a najgore je rangirana Grčka (61. pozicija).

Na začelju liste su Libija (188), Eritreja (189) i Somalija (190).

Lista Svetske banke jeste značajan izvor informacija za investitore ali nije sveobuhvatna jer ne uzima u obzir neke značajne pokazatelje poput bezbednosti, veličine tržišta, makroekonomske stabilnosti, stanja finansijskog sistema, rasprostranjenosti mita i korupcije i nivoa obuke i veština radne snage, a i posmatrane oblasti se ocenjuju kroz niz uskih precizno definisanih pokazatelja.

Izvor: Beta