Uključite se u Sat programiranja!

(Last Updated On: December 8, 2014)

Hour of codeMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozvali su direktore i nastavnike osnovnih i srednjih škola da prijave svoje škole za učešće u globalnoj akciji koja nosi naziv “Sat programiranja” (Hour of code). Sat programiranja se održava od 8. do 14. decembra 2014. godine u preko 180 zemalja širom sveta.

Hour of code 1Prošle godine škole u Srbiji imale su zapažen uspeh i u velikom broju su se odazvale akciji, a reakcije koje smo dobili po završetku samog događaja su bile samo pozitivne.

“Sat programiranja” je globalna kampanja koju i ove godine organizuje neprofitna organizacija Code.org u okviru globalnog događaja koji nosi naziv “Nedelja programiranja” (Computer Science Education Week), a koja ima za cilj da demistifikuje pojam programiranja i pokaže kako svako bez obzira na pol ili godine može da nauči osnove programiranja. Akciju podržavaju najveće svetke kompanije kao što su Google, Facebook, Amazon, Microsoft i druge.

Zbrog toga su dva ministarstva pozvala škole da omoguće učenicima da uz pomoć brojnih tutorijala koje su organizatori pripremili zaplove u svet programiranja, nauče osnove programiranja i razbiju postojeći mit da je programiranje rezervisano samo za odabrane.

Sve potrebne informacije o tome kako se škole mogu prijaviti i uzeti učešće u kampanji “Sat programiranja” mogu se pronaći na zvaničnom sajtu http://hourofcode.com.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržavaju kampanju “Sat programiranja” kao deo strateškog opredeljenja oba Ministarstva u pogledu neraskidive veze između savremenog sistema obrazovanja i korišćenja informaciono komunikacionih tehnologija u tom procesu.