Ugrožena Carska bara

(Last Updated On: August 20, 2016)

Zbog višemilionskog duga isključena je struja Ribarskom gazdinstvu “Ečka”, bez struje su i izletište na “Carskoj bari”, u Specijalnom rezervatu prirode kojim to gazdinstvo upravlja, kao i hotel “Sibila” koji je takođe u sklopu ribnjaka.

U pojedinim delovima snabdevanje strujom obezbeđuje se pomoću agregata, a teška finansijska situacija dovela je do toga da su zaposleni na gazdinstvu Ečka poslednju minimalnu platu primili za mart ove godine.

Predsednik Nikola Azurenko kazao je novinarima da je inspekcija rada obišla ribnjak, na poziv radnika, i da će narednih dana biti jasno šta će se uraditi.

Problema ima i u rezervatu jer je zbog niskog vodostaja usidren brod kojim se prevoze turisti. Ne rade elektro-pumpe koje regulišu vodostaj, pa je onima koji požele da se provozaju “Carskom barom” na raspolaganju jedino manji čamac.

Iz javnog preduzeća “Rezervati prirode Zrenjanin” ukazuju na višegodišnje loše upravljanje rezervatom zbog čega su, kako navode, ugrožene i neke vrste životinja.

Carska bara, prva kategorija zaštite

Područje ”Stari Begej  –  Carska bara” je svrstano u prvu kategoriju zaštite, a čuvanje zaštićenog područja povereno je još ranije Ribarskom gazdinstvu ”Ečka”.

Grad Zrenjanin ukazivao je na loše upravljanje, te je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa kako bi se preuzelo upravljanje nad rezervatom prirode, a zatim je formirano novo javno preduzeće “Rezervati prirode Zrenjanin”.

Kako je tada rečeno, poveravanjem rezervata na upravljanje Gradu Zrenjaninu obezbedilo bi se bolje očuvanje, unapređenje, održivo korišćenje i prikazivanje prirodnih i drugih vrednosti područja rezervata prirode.

Direktor preduzeća “Rezervati prirode Zrenjanin” Dejan Jovanov rekao je agenciji Beta da je Grad u velikoj meri svestan problema i podsetio da je još pre osnivanja tog preduzeća doneta analiza opravdanosti njegovog osnivanja u kojoj su konkretno pokazali da je situacija u zaštićenim prirodnim područjima alarmantna.

“Mi smo spremni i kadrovski i tehnički da preuzmemo taj posao, o pokretanju inicijative postoji i skupštinska odluka, ali zbog dosadašnjeg nerazumenavnja pre svega pokrajinskih institucija nije se odmaklo nigde. Nadamo se da ćemo uspeti u našoj nameri”, rekao je Jovanov.

Izvor: Zelena Srbija