Učite od najboljih

(Last Updated On: June 2, 2017)

Ukoliko želite da započnete biznis u prehrambenoj industriji, dobar savet je da učite od kompanija koje su startovale kao male, a zatim veoma brzo stekle reputaciju najuspešnijih. Jedna od njih je, na primer, „Čobani“, firma vlasnik najpoznatijeg brenda grčkog jogurta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako nas ime „Čobani“ upućuje da iza svega stoji neko sa naših prostora – nije tako. Vlasnik i osnivač je Kurd Hamdi Ulukaja, rođen u Turskoj. Reč čobanin, pretpostavljate, jedna je od onih koju smo preuzeli iz turskog jezika (čoban na turskom jeziku znači pastir, a na persijskom se reč izgovara čopan).

Hamdi Ulukaja je, dakle, kupio u državi Njujork od kompanije Kraft Foods mali pogon za proizvodnju jogurta i zaposlio nekoliko njihovih bivših radnika. Brend Chobani uveo je na tržište 2007. godine, a samo pet godina kasnije, 2012. godine, Chobani je zvanični sponzor olimpijskog tima Sjedinjenih Američkih Država. Kompanija trenutno ima 2000 zaposlenih, tržišta u SAD, Australiji i Velikoj Britaniji, „jogurt barove“ i „jogurt kafeterije“ koji, uz jogurt, nude zdravu hranu i napitke…

Čobani je otvorio i biznis inkubatore, kako bi savetovao osobe koje u proizvodnji hrane žele da ponove njegov put. Prenosimo nekoliko osnovnih poruka.

„Product is King“ – i oni koji ne znaju englski ove tri reči će razumeti. Uspeh malih kompanija u industriji hrane zavisi od kvaliteta proizvoda – kada govorite o svom proizvodu vi, zapravo, govorite o sebi.

Izgradite platformu brenda. Šta to znači? Brend nije samo etiketa na proizvodu – njega čine i lanac snabdevanja, način na koji komunicirate sa dobavljačima i prodavcima, sve situacije u realnom životu u kojima se brend nalazi…

Saveti o proizvodnji i nabavci opreme treba da se potraže i dobiju od vrhunskih stručnjaka, a kvalitet treba da kontrolišu ekspertske laboratorije.

Identitet brenda veoma je važan – svima treba da je jasno da iza imena stoji zdrava hrana ili neka specifična osobina, na primer, i to treba konstantno prenositi kupcima i javnosti.

Kultura u kompaniji (timu) i vrednosti koje se dele prenose se i na brend, pa ih ne treba zanemariti.

Potrebno je imati i strateški plan – za početak je dovoljno da to bude za 2-3 godine unapred u svakoj od oblasti poslovanja.