Topli talas je stigao

(Last Updated On: June 21, 2017)

Sa prvim danom leta u Srbiju je stigao topli talas, sa kojim se ove nedelje bori i veliki deo Evrope.

Evo šta kažu najnoviji podaci.

U Francuskoj, toplotni talas bez presedana za dvanaest godina, koji je počeo u nedelju, trebalo bi da vrhunac dostigne u četvrtak, a danas se očekuje 37 stepeni. Vlasti su preporučile mere za najugroženije, pre svega za starije. U Parizu i predgrađima, parkovi su otvoreni 24 sata. Vrućina je izazvala zagađenje ozonom, posebno na jugu Francuske i na području Pariza, te je uvedeno ograničenje saobraćaja. Poljoprivrednici su na oprezu, pogotovo što je dve trećine podzemnih voda već neuobičajeno nisko.

U Portugaliji se više od hiljadu vatrogasaca još bori protiv požara u centralnom delu te zemlje, gde je požar počeo u subotu u oblasti Pedrogao Grande, po vrućini, uz jak vetar. Poginula su 64 čoveka, a 157 je povređeno u tom najgorem požaru u nedavnoj istoriji.

U Španiji, toplotni talas se očekuje bar do nedelje, a u četvrtak će temperature premašiti 40 stepeni. Kod Madrida, studenti jedne škole su premešteni u pogrebni zavod, jer ima klimatizaciju.

U Velikoj Britaniji organizatori prestižne konjske trke u Askotu maksimalno popuštaju inače stroga pravila za odevanje publike. Ima izveštaja da se asfalt na jednom putu kod Londona u utorak topio. Meteorolozi očekuju temperatutu iznad 30 stepeni od subote do četvrtka, što je neviđenojoš od juna 1995. godine.

U Holandiji je od ponedeljka na snazi državni plan pomoći, posebno starijim osobama. Ima tehničkih problema koji zaustavljaju vozove. Proglašena je opasnost od požara na najvišem nivou u sedam provincija na granici s Belgijom.

U Belgiji se zbog vrućine prešlo na poseban, letnji plan za rad železničke mreže. Poljoprivrednici su zabrinuti zbog suše koja traje već mesecima, podsećajući na vrelu 1976. godinu.

U Italiji, meteorološke službe očekuju narednih dana da talas vrućine bude najjači za 15 godina, sa temperaturom višom i preko osam stepeni iznad sezonske normale, do 39 stepeni u Milanu. Rezerve vode su niske jer je količina padavina tokom šest meseci manja za oko 33%.

U Austriji poljoprivrednici strahuju, a vatrogasci brinu jer predstoji običaj paljenja vatri Svetog Jovana za današnji junski solsticij. Popularne zabave uz roštilj su zabranjene u parkovima Beča.

Posle jake višednevne kiše, Grčka još nije pod uticajem talasa vrućine, i tamo je temperatura normalna za ovo doba godine: 29 stepeni u Atini, 30 u Solunu, a 28 na Santoriniju.

I u Rusiji neuobičajene vremenske prilike. Toplotni talas je pogodio Sibir sa temperaturama do 37 stepeni, ali u Murmansku, na severu, pada sneg.

Izvor: Beta