Struja skuplja od aprila

(Last Updated On: February 28, 2015)

Zvanične potvrde o poskupljenju struje i dalje nema. U proteklim danima u medijima se prvo pojavila informacija da se ukida jeftina tarifa, što je demantovano. Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić novinarima je rekao da do promena u tarifnom sistemu neće doći, ali nije odgovorio i da li u narednih par meseci građane očekuje povećanje cena struje.

Precizan je bio i premijer Aleksandar Vučić koji je izjavio da o novim cenama u Vladi Srbije nije razgovarano i da do kraja zime struja neće poskupeti. Kraj zime je, međutim, tu, kao i kraj grejne sezone, koja se završava 15. aprila.

To što u Ministarstvo rudarstva i energetike do danas nije stigao zahtev Elektroprivrede Srbije za povećanje cena ne znači, međutim, da ga neće biti. Ministar Antić potvrđuje da je u razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom postignuta saglasnost da veliki sistemi – Srbijagas, Elektroprivreda i Železnice Srbije moraju poslovati održivo i da se na osnovu toga u svim sistemima prave kalkulacije.

NBS – poskupljenje struje u aprilu 15%

U saopštenju Narodne banke Srbije navodi se da je poskupljenje struje u iznosu od 15% u aprilu već uključeno u projekcije i objavljeno u izveštajima Narodne banke. Na isporučenu električnu energiju se pored povećanja cene kilovata uvodi i akciza, pa će tako jedan deo sredstava odlaziti Elektroprivredi Srbije, a jedan deo u republički budžet.

Porodični budžet građana će biti manji, ne samo za iznos novih izdvajanja za troškove električne energije. Očekuje se da će zbog rasta cena struje ostali proizvodi poskupeti, u proseku za nešto više od jednog procenta.