Štrajk u tišini

(Last Updated On: July 7, 2017)

I dalje traje nejasna tišina nadležnih povodom štrajka u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija.

Oglasio se jedino predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je izjavio da očekuje da će uskoro biti postignut dogovor radnika i rukovodstva fabrike i da nije dobro da proizvodnja u toj fabrici stoji.

Čadež je novinarima u Beogradu rekao da je Fijat veliki izvoznik i da lanac proizvodnje koji stoji, kako je istakao, može imati loše posledice za ekonomiju, industriju i dobavljače.

“Nadamo se da ćemo uskoro imati rešenje i da će proizvodnja biti nastavljena”, rekao je Čadež.

Oko 2.000 radnika Fijata počelo je štrajk 27. juna i traže povećanje bruto osnovice zarade na 50.000 dinara, reorganizaciju u cilju rasterećenja, isplatu bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza kada nema javnog prevoza u Kragujevcu.

“Radnici koji štrajkuju na svojim radnim mestima u proizvodnim celinama odlučni su da istraju do ispunjenja zahteva”, rekao je Beti prošle nedelje predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Zoran Marković.

On je naveo da se poslodavac od početka štrajka nije oglasio povodom zahteva radnika, niti je pozvao sindikat na pregovore.

“Inspekcija rada je 26. juna naložila poslodavcu i sindikatu da nastave pregovore kako bi se sporazumno našlo rešenje za nastali spor. Poslodavac nije postupio po tom rešenju”, rekao je Marković.

Izvor: Beta