Stari rock majstori posle 50 godina zajedno na bini

(Last Updated On: February 7, 2015)

Na koncertu-igranci koja će se održati na Dan Zaljubljenih, 14. februara u Zvezdara teatru, Stari rock majstori će se posle više od 50 godina naći zajedno – na istoj sceni!

Stari rock majstori

Imaćemo priliku da vidimo i čujemo trideset rockenrol heroja 60-ih, među kojima su i Predrag Duda Lukić, Branko Gluščević, Vladimir Janković Džet, Novak Nova Dragović, Milutin Trninić, kao i drugi članovi „Crnih bisera“, „Silueta“, „Zlatnih dečaka“, „Iskri“, „Lutalica“…

Na koncertu će premijerno svirati obrade najvećih svetskih hitova 60-ih,  sa nedavno snimljenog CD-a „Otrgnuto od zaborava“ i pokušaće da nas na trenutak vrate u prošlost, odnosno da nam približe jednu čarobnu epohu koju su obeležili sloboda i entuzijazam.

Ovi prvi istinski idoli stare Jugoslavije poznati su ne samo kao neprikosnoveni gitaristi, basisti, klavijaturisti, pevači i bubnjari, već i kao hrabri inovatori.

Zahvaljujući njima, u Jugoslaviju su uvezene prve orgulje koje su na carini prijavili kao „harmoniku za osobe sa invaliditetom“, samo kako bi prošle granicu… Izdali su ploču rokenrol obrada svetskih klasika u Holandiji, što je ujedno i prvo muzičko izdanje sa ovih prostora, ikada objavljeno u inostranstvu. Prvi su svirali i živeli rokenrol na ovim prostorima – Jugosloveni su zahvaljujući njima počeli da nose brodarice i džins, a Jugoslovenke su smerne maksi suknje zamenile „minićima“.

U Ex Yu bili su popularni koliko i Bitlsi ili Roling Stounsi na zapadu. Do tad smerne ćerke iz građanskih porodica su im se bacale u zagrljaj na svakom koraku, pa se osnovano sumnja da su odgovorni i za pojavu grupi devojaka, kao i da je njihova muzika inspirisala seksualnu revoluciju koja i dalje traje…

Njihove životne priče liče na uzbudljive holivudske filmove, pa ne čudi što su o njima napisane knjige, novinski tekstovi, diplomski radovi i doktorkse disertacije.

Dakle, Stari Rock Majstori su više od benda, a njihov nastup je više od igranke – to je poziv da zajedno otrgnemo delić istorije od zaborava!

www.starirockmajstori.rs
Facebook: Stari Majstori
Twitter: @StariMajstori

KO SU STARI ROCK MAJSTORI?

VLADA JANKOVIĆ DŽET

Rokenrol igranka Starih rock majstora

Beogradski rock veteran, basista „Crnih bisera“ i poznati glas „Dvestadvojke“. Ostao je veran rokenrolu  više od pedeset godina. Sa drugim jugoslovenskim bendovima osvajao je domove kulture, dvorane, a kasnije i koncertne hale. Leta ’65. godine ostao je u usijanom Beogradu i od Žan Pola, oca Ivon Jafali, za poslednjih 50 hiljada dinara koje su mu roditelji ostavili da plati kiriju i hranu, kupio je nemačku Paul McCartney bas gitaru. Narednih dvadeset pet dana jeo je samo lubenice, koje je pokušao i da kuva. Od tada mu je, kako kaže, na sam pomen lubenice muka.

BRANKO GLUŠČEVIĆ

Jedan od pionira jugoslovenskog rokenrola. Kao basista kultnih „Silueta“, šezdesetih godina bio je neizostavni deo svake prestižne beogradske igranke. Najbolje svirke Silueta održale su se u Gradskom podrumu.  Bend se u istoriju domaćeg roka upisao koncertom iz ’65, na kom su devojke u delirijumu i na opšte oduševljenje poskidale majice i brushaltere, i pobacale ih na scenu. Bila je to prekretnica koja je označila početak jedne nove ere, a bendu donela reputaciju skandal-grupe.

PREDRAG DUDA LUKIĆ

Klavijaturista kultnog vračarskog sastava „Zlatni dečaci“, koji uz pomoć novinarskog maga Nikole Karaklajića postaje prvi bend sa ovih prostora koji je izdao ploču u inostranstvu.  Singl Zlatnih dečaka „Osamnaest žutih ruža“ prodat je u tiražu od, i danas nedostižnih 200.000 primeraka. Duda Lukić bio je prvi čovek koji je uvezao orgulje u Jugoslaviju. Na granici ih je prijavio kao „harmoniku za osobe sa invaliditetom“ koju je kupio svom bratu, kako bi mogle da prođu carinski „strašni sud“.

MILUTIN TRNINIĆ

Za druge poznati i priznati beogradski advokat, a po sopstvenom priznanju muzičar u duši. Više od pedeset godina živi i radi okružen idolima jugoslovenskog rocka. Posle dugog nagovaranja, na jednom mestu okupio je tridesetoricu rokenrol heroja i osnovao bend simboličnog naziva „Stari rock majstori“. Producent je diska „Otrgnuto od zaborava“, koji nas poput vremeplova vraća u zlatne šezdesete i donosi prepoznatljiv zvuk roka koji će postati stil života mnogih u decenijama koje dolaze.