Standardi na proizvodima

(Last Updated On: January 11, 2017)

Bezbednost proizvoda, zdravlje korisnika i zaštita životne sredine, najlakše se postižu primenom harmonizovanih evropskih standarda i ispunjavanjem uslova za postavljanje CE znaka na vaš proizvod. Proizvodi koji podležu označavanju CE znakom, moraju da prođu odgovarajući postupak usaglašavanja. Ako poseduju odgovarajući standard, proizvodi mogu biti plasirani na tržište Evropske unije.

Pomoću međunarodnih ISO standarda i evropskih EN standarda najlakše ćete postati konkurentni, vaši proizvodi ispuniće zahteve tržišta i potrošača, a vaša organizacija postići će optimalan sistem upravljanja.

HACCP je sistem bezbednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih rizika pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda.

BIO ORGANIC – Organska sertifikacija je proces namenjen proizvođačima organske hrane i drugih poljoprivrednih proizvoda. Neophodni uslovi za sertifikaciju uključuju paket standarda za gajenje, skladištenje, prerađivanje, pakovanje i pošiljku.

BRC standard je namenjen svim proizvođačima hrane koji hoće da uvedu dobru proizvodnu praksu, a imaju kvalitetan sistem za proizvodnju.

KOSHER zahteve propisuje Torah i takve proizvode konzumiraju pripadnici jevrejske verske zajednice. Težnja savremenog čoveka da se zdravo hrani, otvara nove tržišne mogućnosti za sva preduzeća kojima je cilj širenje i unapređivanje postojećeg načina proizvodnje i poslovanja.

HALAL se odnosi na hranu koja je “dozvoljena”, odnosno pripremljena po šerijatskim zakonima i koju u svetu koristi većina pripadnika islamske veroispovesti.

GLOBAL GAP – Za Vašu kompaniju taj sertifikat naglašava efikasnost i bezbednost u proizvodnji hrane, povećava konkurentnost preduzeća na svetskom tržištu, smanjuje barijere internacionalne trgovine, povećava profit i naglašava da vaša kompanija poštuje najzahtevnije svetske standarde.

FSC COC – Kada predstavljaju svoj FSC logo, kompanije time dokazuju da drvo koje koriste potiče od šuma koje su gajene na održiv način.

FIDIC definiše standardizovane modele ugovora za različite tipove investicionih projekata, pri čemu su rizici projekta umanjeni, a interesi učesnika zaštićeni.

Izvor: Privredna komora Srbije