Srpsko tržište i falsifikati

(Last Updated On: April 30, 2015)

Šta se od falsifikovane robe najčešće kupuje u Srbiji i zašto – pitanja su na koje su ispitanici dali odgovore u anketi za potrebe kampanje „Falsifikati koštaju više, kupujem originale!”, koju sprovode Ministarstvo trgovine, Expertise France – francuska međunarodna tehnička stručna agencija i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Odeća, filmovi, kozmetika, putem interneta i na pijacama

Najčešći falsifikovani proizvodi koji se kupuju u Srbiji su odeća, kompjuterski programi, filmovi, muzički diskovi… i to putem interneta u 38% slučajeva, zatim na pijacama i preko poznanika. Veoma često se kupuju i falsifikovana kozmetika, hrana i automobilski delovi, što je poseban problem – proizvodi ovog tipa koji u svom sastavu imaju nepoznate sirovine predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik. Potrošači su opasnosti po zdravlje svesni, pa je to najčešći razlog zbog kojeg, kako navode, odustaju od kupovine falsifikata.

Da postoji vidljiva razlika između originala i falsifikata tvrdi 92% ispitanih. Ipak, oko polovine učesnika anketiranja priznaje da falsifikate kupuje, iako znaju da tako direktno pomažu organizovani kriminal i nanose štetu domaćoj ekonomiji, što dovodi i do gubitka radnih mesta.

U okviru kampanje „Falsifikati koštaju više, kupujem originale!” organizatori su u aprilu sprovodili i akcije u tržnim centrima, prilikom kojih su predstavnici tržišne inspekcije i carine razgovarali sa građanima, pokazali im kako da razlikuju falsifikate od originala i informisali ih o svim posledicama pogrešnog izbora. Predstavljena je i zaplenjena roba – proizvodi za domaćinstvo, prašak za mašinsko pranje rublja, motorne testere priznatog proizvođača, kablovi i utičnice…

Iz Evropske unije koja akciju finansijski podržava stigla je u Srbiju i donacija – tri mašine za uništavanje falsifikovane robe, od kojih je jedna montirana u Beogradu, a druge dve u Kruševcu i Irigu.