O Kosmetu u Kongresu SAD

(Last Updated On: February 16, 2015)

U Biblioteci američkog Kongresa u Vašingtonu predstavljena je monografija “Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije: istorijsko i duhovno središte srpskog naroda” (prošireno i dopunjeno izdanje knjige “Zadužbine Kosova”), na engleskom jeziku, u izdanju  Izdavačke kuće Eparhije zapadnoameričke “Sebastian Press”, Balkanološkog instituta SANU i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Haris Grant, upravnik odeljenja za Evropsku knjigu, otvorio je skup i pridajući poseban značaj događaju istakao da je Biblioteka Kongresa počastvovana da ima takvu retku umetničku i istorijsku monografiju.

O knjizi su govorili Episkop hercegovački dr Atanasije, Episkop zapadnoamerički dr Maksim i Stiven Majer, penzionisani profesor sa Nacionalnog univerziteta za bezbednost i bivši pomoćnik direktora za Balkan, a u razgovoru je učestvovao i grčki arhiepiskop Dimitrije.monografija_kosovo_02

Knjiga je tvrdog poveza u punom koloru, na 1008 strana, ilustrovana sa preko 900 dragocenih kolornih reprodukcija svih važnijih istorijskih ličnosti, gradova, manastira, crkava, fresaka, ikona i umetničkih dela vrhunske vrednosti, a posebno je prezentovana srpska baština pod zaštitom UNESCO. Monografija sadrži tekstove znamenitih srpskih istoričara, teologa, publicista, umetnika, i još važnije: prevode istorijskih dokumenata i povelja, a potom i razna saopštenja i izveštaje iz prošlosti kao i iz najnovije sadašnjosti tragične srpske kosovske sudbine. (U knjigu je unet i ceo Memorandum Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji). Pored nacionalnog, monografija je od opšteg značaja za hrišćane širom sveta, kojima je srpski i hrišćanski karakter Kosmeta kao srpske Svete zemlje nepoznat ili malo poznat.

Za naredni period najavljene su promocije u Bostonu, Njujorku, Čikagu, Feniksu, Los Anđelesu i San Francisku.