Skup internet u Srbiji

(Last Updated On: March 9, 2017)

Kako je saopštila Svetska banka, po izveštaju “Ubiranje digitalne dividende: stavljanje interneta u službu razvoja Evrope i centralne Azije”, koji je danas predstavljen u Bukureštu, pristupačan i univerzalan pristup internetu nije dovoljan da bi zemlje EU u potpunosti iskoristile mogućnosti koje pružaju digitalne tehnologije.

Zbog toga je neophodno još raditi na razvoju politika okrenutih ka stvaranju okruženja za bolje povezivanje radnika sa digitalnim radnim mestima, piše u izveštaju.

Glavni ekonomista Svetske banke za region Evrope i centralne Azije Hans Timer rekao je da je očigledno da se pristup internetu sam po sebi automatski ne pretvara u ekonomsku dobit.

“S obzirom na njihov nivo tehnološkog razvoja, evropske zemlje trebale bi da budu uspešnije u oblasti e-trgovine, ali u Evropi još uvek ne svedočimo pojavi nekog Google-a ili Facebook-a”, rekao je Timer.

Stanovnici Srbije plaćaju internet usluge po cenama koje su među najvišima u Evropi, navodi se u izveštaju.

Istovremeno, kako se navodi, Srbija je jedan od lidera u globalnoj ponudi onlajn talenata. Srpski frilenseri vide dobre mogućnosti u onlajn frilens poslovima, a zarada je visoka za one koji poseduju adekvatna znanja koja prate nove tehnologije, piše u saopštenju.

Ekonomista Svetske banke za region Evrope i centralne Azije i glavni autor izveštaja Hernan Vinkler ocenio je da “iako internet otvara nove i ranije neviđene prilike prisutna je i mogućnost daljeg isključivanja, naročito nekvalifikovanih radnika”.

On je ukazao na potrebu uvođenja politike koje će ljudima pomoći da se prilagode novim izazovima.

Pojava ekonomije deljenja i alternativnih načina rada postavlja novi izazov pred postojeće radno zakonodavstvo i pred dogovor socijalnih partnera, koji su zamišljeni kao zaštita radnika zaposlenih na radnim mestima na neodređeno vreme i za ceo život.

Izvor: Beta