Sezonci, izdržite još malo

sezonci
(Last Updated On: May 2, 2017)

Zakon kojim će biti regulisan status sezonskih radnika trebalo bi da bude usvojen do kraja ove godine, čime će oni biti prijavljeni i sticati radni staž, odnosno pravo na penziju, kao i pravo na osiguranje u slučaju povrede na radu.

Kako za 021.rs objašnjava Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji sarađuje u izradi, radna grupa izradila je Nacrt zakona i trenutno radi na njegovom usavršavanju i modernizovanju prema modelu koji sa primenjuje u Mađarskoj.

U toku je provera mogućnosti i tehničkih kapaciteta nadležnih organa u Srbiji za primenu naprednijeg modela zakona, koji podrazumeva jednostavniji način prijave radnika, preciznije evidencije i efikasniju kontrolu. Takođe, u toku su konsultacije oko visine poreza i doprinosa sa nadležnim organima, kao i oko omogućavanja licima koja primaju neku vrstu socijalne pomoći da budu angažovana po ovom osnovu bez gubljenja tih prava.

U Hrvatskoj se, na primer, primenjuje model prema kojem poslodavac kupuje takozvane vaučere za dnevno angažovanje sezonskih radnika.

“Svaki kupljeni vaučer znači plaćene doprinose za jednog radnika za jedan dan i poslodavac je na kraju meseca obavezan i da plati porez. Svakog jutra poslodavac lepi vaučer u posebnu knjižicu koju ima sezonski radnik što je dokaz inspekcijskim organima da su za radnika plaćene obaveze. Mađarska je taj sistem pomerila korak dalje i sezonskog radnika moguće je prijaviti elektronski ili čak putem telefona, što dodatno olakšava proceduru i smanjuje troškove poslodavcima”, objašnjava Radak.

Ne postoji tačan podatak o ukupnom broju angažovanih sezonskih radnika u Srbiji, a prema nekim procenama, broj neprijavljenih sezonaca u Srbiji je oko 80.000. Zbog toga su očekivanja od ovog zakona, kada je u pitanju suzbijanje sive ekonomije, izuzetno visoka.

Izvor: Radio 021