Sednica predsedništva Grupacije veledrogerija

veledrogerije
(Last Updated On: January 10, 2015)

Predsedništvo Grupacije veledrogerija Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) na sednici 6. januara 2015. godine razmatralo je problematiku predstojećeg postupka centralizovane javne nabavke lekova za 2015. godinu i odgovore Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) na zahteve za pojašnjenje određenih odredbi tenderske dokumentacije. Zahteve je 29. decembra 2014. godine uputila Grupacija veledrogerija u četiri dopisa koji su se odnosili na A i A1 listu lekova, B listu lekova, C listu lekova, kao i citostatike sa B liste lekova.

Prispeli odgovori iz RFZO analizirani su prema listi lekova. Članovi predsedništva Grupacije veledrogerija prihvatili su određene odgovore RFZO, ali su za neke smatrali da su nepotpuni, da pitanja i predlozi nisu shvaćeni na pravi način i da suštinski ne odgovaraju sadržini postavljenih pitanja.

veledrogerije

Na sednici je odlučeno da se RFZO dostave dodatna pitanja. Deo zahteva je preformulisan i konkretizovan oblik već postavljenih upita što je posledica šturih i nepotpunih odgovora nadležnih u Fondu. Članovi predsedništva Grupacije veledrogerija smatrali su da je neophodno ponovo postaviti neka pitanja uz proširenu i dopunjenu argumentaciju jer su ona od suštinskog značaja za uspešno sprovođenje postupka centralizovanih javnih nabavki lekova za 2015. godinu.

Definisana su i nova koja će biti prosleđena RFZO-u a odnose se na višu silu, smanjenje i povećanje cena lekova zbog izmene Pravilnika o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, zatim bankarske garancije za ozbiljnost ponude, zdravstvene ustanove sa područja Kosova i Metohije, raskid ugovora, kao i obavezu kupca da nabavlja lekove isključivo od dobavljača u skladu sa sporazumom (samo kod javne nabavke lekova sa A i A1 liste)

Ovlašćeni predstavnici Grupacije veledrogerija Uduženja za trgovinu PKS zatražiće prijem kod Marka Čadeža, predsednika PKS, sa ciljem da se posredstvom Komore obrate Vladi Srbije i Ministarstvu zdravlja kako bi se pronašla rešenja za snabdevanje apoteka i zdravstvenih ustanova na teritoriji KIM, pitanja zaostalih plaćanja zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama , plaćanja zdravstvenih ustanova koje su u blokadi i plaćanja zdravstvenih ustanova koje svoje finansijske obaveze prema dobavljačima (veledrogerijama) ne izvršavaju uopšte ili ne izvršavaju u ugovorenim rokovima.

Na sednici predsedništva Grupacije veledogerija odlučeno je da će se članarinu GIRP asocijacije (Evropska asocijacija veledrogerija sa punim asortimanom) platiti članovi Grupacije veledrogerija Uduženja za trgovinu PKS u punom iznosu, kao i ranijih godina, srazmerno procentualnom učešću svake veledrogerije u ukupnom prometu svih članica ostvarenom u 2014. godini.

Predstavnici Grupacije ocenili su da veledrogerije zauzimaju veoma značajno mesto u postupku centralizovanih javnih nabavki, što jača njihovu ulogu i povećava odgovornost za snabdevenost tržišta lekovima i medicinskim materijalom. Zbog toga, kako je istaknuto, treba da jedinstveno deluju prema RFZO, Vladi Srbije i resornom ministarstvu.