Šapčanima besplatno bašte

(Last Updated On: June 8, 2015)

Priliku da besplatno imaju sopstvenu organsku baštu Šapčani su dobili od svog grada i udruženja “Svetlost”. Projekat “Gradska bašta” upravo otpočinje, pa bi zainteresovani trebalo da se prijave što pre. Evo o čemu se radi.

“Gradska bašta” je zemljište površine jednog hektara, na 2,3 kilometra od centra grada, između Hipodroma, Vodovoda i Obilaznog puta, koje će biti opremljeno potrebnom infrastrukturom.

povrceZatim će, na način kako se to već radi u gradovima širom sveta, Šapčanima biti omogućeno da na ukupnoj površini od jednog hektara naprave svoje organske zasade povrća, začinskog bilja i cveća.

Zainteresovani će na korišćenje dobiti pojedinačnu površinu od 50 kvadratnih metara, kao i obuku o principima organske proizvodnje.

“Projekat ima više ciljeva, počev od ekoloških, pa socijalnih i inkluzivnih. Takve bašte već postoje u svetu, u Hrvatskoj ili Nemačkoj i Rusiji a stanovnici tih zemalja na ovaj način prave značajnu uštedu u kućnim budžetima, ali i imaju mogućnost da znaju kakvu hranu jedu. Tu je i druženje kroz poljske radove i povoljan uticaj na fizičko zdravlje”, rekao je agenciji Beta inicijator projekta Darko Pavlović.

Ceo projekat, koji je podržala Direkcija za poljoprivredu Šapca, je baziran na volonterskoj osnovi, nema budžet, a sva potrebna sredstva obezbeđuju se pojedinačnim donacijama.

Na području bašte zabranjena je upotreba veštačkih pesticida i insekticida, a kao sredstva zaštite koristiće se preparati pravljeni od biljaka i plavog kamena.