SANU o plagijatima

(Last Updated On: April 2, 2016)

Konačno se oglasila Srpska akademija nauka i umetnosti po veoma važnim pitanjim plagijata, i kupovine radova neopodnih za sticanje naučnih zvanja.

Na univerzitetima u Srbiji neetičko ponašanje i studenata i profesora je masovna pojava, uz zloupotrebe na ispitima, plagiranje diplomskih i master radova i doktorskih disertacija, kao i plaćanje za njihovu izradu, dok akademska zajednica ćuti, a pravosuđe ne presuđuje, upozorili su učesnici okruglog stola Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Akademik Dušan Teodorović ukazao je da su plagijati diplomskih i master radova masovna pojava i u svojoj prezentaciji predstavio problem plaćanja za izradu radova, za šta postoje agencije, koje se time bave.

Teodorović je, kako je rekao, pod profesionalnom odgovornošću, pokrepljeno dokumentima, pokazao “mali uzorak” plagiranih disertacija po principu “kopi – pejst”, među kojima su i radovi Siniše Malog, gradonačelnika Beograda i Aleksandra Šapića, predsednika opštine Novi Beograd.

Na internetu postoje reklame “bubica- idealna za polaganje ispita, pismenih zadataka i prijemnih”, uz opremu, a reklamira se i “sat za prepisivanje” koji se takođe masovno koristi, a to radi jedna od mnogih agencija, naveo je Teodorović i dodao da se to regularno prodaje u Srbiji.

Sajt koji oglašava tu “opremu” jedan od više od 30 u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, poručuje:

sanu

“Lideri smo u regionu ovoj branši”, a koja je to branša – izrada diplomskih i master radova, rekao je Teodorović.

Teodorović je podsetio na aferu “Index” na Univerzitetu u Kragujevcu 2007. u kojoj je uhapšen veliki broj univerzitetskih profesora, a koja do danas nije dobila sudski epilog.

“Posle devet godina, sudski proces još traje, studenti su pokazali spremnost da kupuju ispite, nažalost deo profesora je pokazao spremnost da ih proda, akademska zajednica je pokazala spremnost da ćuti, a pravosuđe da ne presudi”, zaključio je on.

Prema njegovim rečima, masovno je izmišljanje – takozvani “fantomski naučni radovi”, lažiranje lista autora, plaćanje za objavu rada u naučnom časopisu, kao i to da se poništavanje rada prećuti i to ne bude smetnja za unapređenje profesora.

Teodorović je ilustrovao primerom da je u jednom međunarodnom časopisu, gde je objavljivao čitav niz srpskih autora, za 300 evra objavljen rad, grupe autora, među kojima je – Šilja pronalazač.

 

Izvor: Nova ekonomija