Sajam tehnike, do 19. maja

(Last Updated On: May 16, 2017)

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, 61. po redu, otvoren je u Beogradu i trajaće do 19. maja, uz učešće 550 domaćih i stranih izlagača iz 28 zemalja.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Sajam tehnike idealno mesto gde Srbija može da promoviše četvrtu industrijsku revoluciju. “Kada se vide svi alati i robotizovane mašine jasno je zašto je Sajam tehnike  – ‘sajam svih sajmova'”, rekao je Ljajić i dodao da je Srbija na 65 mestu po indeksu tehnološkog razvoja od 128 zemalja sveta.

“Nismo na boljem mestu jer su izdvajanja iz budžeta za nauku i tehnološki razvoj 0,4 odsto, a ukupno se za istraživanja troši 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda. U EU su ukupna izdvajanja dva odsto”, rekao je Ljajić. Cilj Vlade Srbije je da iz budžeta izdvaja 0,6 odsto, ukupno 1,5 odsto.

U Evropskoj uniji, prema njegovim rečima,  radi 5.000 istraživača na milion stanovnika a u Srbiji 2.800. U inostranstvo je otišlo njih 5.000. U Srbiji je problem i što je veliki jaz između naučnih dostignuća i njihove primene u praksi.

Najveću vitalnost, prema rečima ministra, pokzuje IT sektor, svake godine se registruje po 200 firmi više, a mala i srednja preduzeća iz te oblasti povećala su izvoz softverskih rešenja za 30 dsto i zaradila 160 miliona evra.

Na sajmu tehnike predstaviće se dominantni tehničko-tehnološki trendovi u industrijskim tehnologijama, procesnim tehnikama, telekomunikacijama, logistici i elektroenergetici, ali je “akcenat na inovacijama i novim tehnologijama”.

Izlagači su najavili više od 100 inovacija, noviteta, premijera ili ekskluziviteta u najrazličitijim sektorima – od alata i CNC mašina, preko mernih tehnologija, automatike i robota različitih namena, ili industrijskog i ERP softvera, pa do inovativnih rešenja i patenata upotrebljivih u svakodnevnom životu.

Radno vreme sajma je od 10 do 18 časova, a poslednjeg dana sajma od 10 do 17 časova.

Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, za đake i studente 100 dinara. Parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu.

Izvor: Beta