Roditelji za crnu kutiju

(Last Updated On: February 7, 2015)

Skoro polovina roditelja mladih vozača u EU (46%) podržava korišćenje tehnologije crne kutije koja bi omogućila praćenje načina vožnje njihove dece, pokazala su najnovija istraživanja proizvođača pneumatika Goodyear. Crna kutija podrazumeva vrstu telematske tehnologije pomoću koje se prate i beleže brzina i način vožnje.

Anketa je sprovedena u regiji EMEA (Evropa, Srednji istok i Afrika), a rezultati su pokazali da je podrška u EU najveća u Italiji (73%), Poljskoj (72%) i Rumuniji (72%). Takođe, visok procenat evropskih instruktora vožnje (47%) preporučuje korišćenje pomenute tehnologije.

Nadzor tokom vožnje u samom vozilu mogao bi osetno da smanji riskantno ponašanje vozača, naročito mladih. Istraživanje je, naime, pokazalo da mladi mnogo bolje voze ako su svesni da roditelji motre na njih. Mnoga evropska osiguravajuća društva uvode politiku osiguranja koja obuhvata zapise iz crne kutije, na osnovu kojih može da se razabere stil vožnje osiguranika. Neka osiguravajuća društva prilagođavaju svoje premije stilu vožnje vozača, i mogu čak da raskinu osiguranje ako se pokaže da je vozač „opasan“.

Goodyear

Roditelji i za postepeno dobijanje vozačke dozvole

Druga inicijativa u vezi sa povećanjem sigurnosti u drumskom saobraćaju koja je dobila veliku podršku od strane roditelja i instruktora vožnje je postepeno dobijanje vozačke dozvole. Cilj sistema postepenog dobijanja vozačke dozvole je da se vozačima početnicima omogući postepeno sticanje vozačkih veština i iskustva u okolnostima sa niskim stepenom rizika. Opšte pravilo u sistemu postepenog dobijanja vozačke dozvole je ograničavanje noćne vožnje, vožnje po autoputevima, vožnje bez nadzora u početnim fazama, uz ograničen broj i starost saputnika. Ograničenja se postepeno ukidaju, a kandidat vremenom, nakon dodatnog testiranja, može da dobije dozvolu bez ograničenja.

U Evropskoj uniji postepeno dobijanje vozačke dozvole podržava 42 odsto roditelja, dok izvan EU takav sistem podržava čak 85 odsto anketiranih turskih roditelja.  Takođe, Goodyearova anketa iz prošle godine pokazala je da postepeno dobijanje vozačke dozvole podržava i većina instruktora vožnje (67%).