Rizična biznis kartica

(Last Updated On: July 31, 2018)

Ako imate biznis kreditnu karticu, trebalo bi da povedete više računa o trošenjima, upozoravaju stručnjaci. Privatni preduzetnici i vlasnici kompanija često bez razmišljanja posežu za ovom vrstom plaćanja, koje veoma lako može dovesti do problema u poslovanju.

Istraživanja sprovedena nedavno pokazuju da oko četvrtina troškova na biznis kartici nemaju nikakve veze sa biznisom. Kartice se često koriste u privatne svrhe, kao što su različita plaćanja na godišnjem odmoru, računi u restoranima, čak i svakodnevne male kupovine u supermarketima u mestu stalnog boravka.

Sve navedeno odnosi se na vlasnike preduzeća, pošto se zaposleni koji imaju ovlašćenje za korišćenje biznis kartice obično neće usuditi da preteraju sa (zlo)upotrebama.

Problemi koji mogu da nastanu su višestruki.

Ukoliko bez potrebne pažnje koristite biznis karticu velika je verovatnoća da ćete potrošiti više novca nego što ste planirali…

Računovodstvo ili knjigovođu možete dovesti u neugodnu situaciju…

Pravo stanje računa kompanije neće biti dovoljno dobro vidljivo…

Novac vam može biti neophodan u jednom trenutku za biznis namene, a on baš tad “nestane” sa računa…

Preduzetnike i vlasnike firmi banke bukvalno zasipaju brojnim ponudama i pogodnostima ukoliko odluče da otvore račun i uzmu biznis karticu. Ovo sredstvo plaćanja za poslovanje, zaista, ima brojne prednosti.

Ukoliko vam “menadžment ličnim novcem”, međutim, nije jača strana, kad krećete u kupovinu biznis karticu ostavite kod kuće.

Zanimljivo je da je navedeno istraživanje potvrdilo da su muškarci preduzetnici dva puta više nego žene spremni da privatne račune plaćaju poslovnom platnom karticom. Novčanik pun kartica, još ako se jasno vidi da su neke od njih biznis, ili na drugi način privilegovane, može da impresionira i smatra se za znak lične moći. Sve dok račun ne stigne na stvarnu naplatu…