Puls na mobilnom telefonu

(Last Updated On: May 24, 2015)

Jednostavna aplikacija koja se može preuzeti na Google Play prodavnici omogućava vlasnicima “pametnih” telefona da prate rad svog srca, odnosno puls. Za to je potrebna samo zadnja kamera i LED blic na uređaju, dakle nije neophodno da telefon ima specijalni senzor za praćenje otkucaja srca.

Ceo sistem senzora na telefonima koji imaju mogućnost očitavanja pulsa je jednostavan – on prati promene boje kože prsta koje prouzrokuje pulsirajuća krv. Dakle, možete za praćenje rada srca odnosno merenje otkucaja pulsa je dovoljna kamera i aplikacija koja će obraditi primljene informacije i svetlosni snop.

puls

Instant Heart-Rate je aplikacija koja prevazilazi hardversku barijeru i radi bez senzora. Ona omogućava i merenje otkucaja srca tokom dana i kasnije praćenje svih rezultata. Izveštaji se mogu sačuvati na Azumio nalogu ili sinhronizovati sa Google Fit aplikacijom. Da bi sve bilo još bolje, aplikacija ima i neke savete koji se baziraju na korisnikovom trenutnom zdravstvenom statusu, godinama, težini, visini i kondiciji.

Po preuzimanju aplikacije sa Google Play-a ona se startuje, prst se položi pola na blic pola na kameru i sačeka se da aplikacija izmeri puls. To je sve. Ukoliko se desi da aplikacija ne izmeri puls to je verovatno zato što se osoba pomera ili govori pa se prst neznatno pokreće – za očitavanje je potrebno apsolutno mirovanje.

Izvor: pametnitelefoni.rs