Protesti u Beogradu

(Last Updated On: May 1, 2017)

Protest Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” povodom Medjunarodnog praznika rada, 1. maja, počeo je danas u podne na Trgu Nikole Pašića ispred beogradskog Doma sindikata.

Okupljenim je sa kamiona poručeno da se protest održava na isti dan kao i pre 124 gogdine, kada je održan prvi radnički protest u Srbiji, a radnici su pozvani da kažu “Ua” onima koji misle da se sa 24.000 dinara mogu hraniti porodica i školovati deca.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da se danas sindikati bore za ista ona prava koja su na današnji dan 1886. tražili radnici u Čikagu.

“Danas kada je trebalo da smo napravili više koraka napred, mi se borimo za iste stvari. Za tri osmice, da naše kolege za praznike mogu da odmaraju jer mnogi koji su zaposleni u trgovini danas rade”, rekao je Orbović na protestu u Beogradu.

On je rekao da je MMF najveći neprijatelj radnika u Srbiji jer je tražio smanjenje plata i penzija, i da se produže godine rada do penzije.

“Motiv je da se njima obezbedi plaćanje kamata. Dug je isti, a na nama se štedi”, rekao je Orbović.

On je dodao da se sindikati zalažu da se povećaju plate “da bi od njih moglo da se živi”, da se penzije vrate na nivo pre smanjenja i da traže “budućnost u Srbiji i da se za nju bore”.

“Jedino zajedno se možemo izboriti za bolje uslove života”, rekao je Orbović.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) “Nezavisnost” Zoran Stoiljković pozdravio je učesnike skupa rečima “dobar dan, osiromašeno radništvo, zaboravljeno seljaštvo, poniženi studenti i poštena inteligencijo”.

On je rekao da pretpostavlja da radnici protestuju jer im je dosta bede, “života od 1. do 1. (u mesecu)”, savijanja kičme i toga da ljudi sa završenim “školskim odmorom” upravljanju privredom.

Stoiljković je rekao da oni koji su na urancima, a ne na protestu misle isto kao i sindikalci, ali da ne veruju da se nešto može promeniti.

“Mi smo došli da nešto uradimo i promenimo, i nećemo se maći dok to ne uspemo”, rekao je Stoiljković.

On je poručio da vlast više ne može da računa da će radnici trpeti.

Zahtevi učesnika protesta su veće plate i dostojanstven rad, potpisivanje kolektivnih ugovora, povećanje minimalnih zarada i izmenu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Protestna šetnja, koju predvode dobošari, krenula je Dečanskom ulicom preko Trga Republike ka Vladi Srbije.

Radnici su podeljeni u tri grupe i nose sindikalne zastave i transparente “Za veće zarade, vratimo dostojanstvo radu”, “1. Maj nije 1. April, ne šalite se sa radnicima”, “Ništa o nama, bez nas”.

Medju okupljenima su i članovi Samostalnog sindikata “Frikom”, sindikata Nezavisnost “Imlek”, kao i Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi.

Protest “Protiv diktature” najavio je da će se takodje pridružiti protestu sindikata.
Učesnici protesta “Protiv diktature”, koji su od 8.30 ispred Doma Narodne skupštine ogranizovali Prvomajski uranak, pridružiće se u podne protestu reprezentativnih sindikata.

Izvor: Beta